Jaguar-Land Rover napoveduje nova odpuščanja

Gre za ukrep, ki naj bi bil po mnenju nekaterih poznavalcev in analitikov nujen za preživetje skupine.

Jaguar-Land Rover napoveduje nova odpuščanja (foto: Jaguar-Land Rover) Jaguar-Land Rover
17. 12. 2018

Britanska avtomobilska skupina Jaguar-Land Rover je v preteklih letih naredila precejšen korak naprej. Občutno je bila razširjena modelna paleta – Jaguar je vstopil v svet križancev z dvema klasičnima in celo enim električnim modelom, svojo floto pa je razširil tudi Land Rover. A očitno to ni bilo dovolj za stabilnost podjetja, ki se zadnje čase spopada s finančnimi težavami, med drugim zaradi napovedanega odhoda Velike Britanije iz EU in slabega povpraševanja po dizlih. Vodstvo tako že napoveduje ukrepe za zmanjševanje stroškov.

Prvi ukrep, ki naj bi ga v skupnem podjetju v lasti indijske Tate izvedli, je po poročanju časnika Financial Times odpuščanje velikega števila delavcev v Veliki Britaniji. Izmed 40.000 delavcev, kolikor jih skupina trenutno zaposluje na Otoku, naj bi delo izgubilo kar pet tisoč delavcev. S tem in nekaterimi drugimi ukrepi naj bi podjetje v prihodnjih 18 mesecih privarčevalo skupaj 2,5 milijarde funtov oziroma 2,78 milijarde evrov.

Vodstvo podjetja navedb časnika za zdaj ne želi komentirati, o tem, kako resne so težave, pa priča tudi to, da je analitsko podjetje S&P Global Ratings že znižalo bonitetno oceno tudi matični znamki Tata. In čeprav se pri Jaguarju na izjave niso odzvali, je nekakšna potrditev ukrepov poteza v najpomembnejši tovarni v mestu Solihull, kjer je bilo že prerazporejenih tisoč delavcev, uveden pa je bil tudi skrajšan delovni čas. Ali bodo izvedeni in napovedani ukrepi zadostovali, pa bo pokazal čas.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri