Jaguar-Land Rover napoveduje nova odpuščanja

Gre za ukrep, ki naj bi bil po mnenju nekaterih poznavalcev in analitikov nujen za preživetje skupine.

Jaguar-Land Rover napoveduje nova odpuščanja (foto: Jaguar-Land Rover) Jaguar-Land Rover
17. 12. 2018

Britanska avtomobilska skupina Jaguar-Land Rover je v preteklih letih naredila precejšen korak naprej. Občutno je bila razširjena modelna paleta – Jaguar je vstopil v svet križancev z dvema klasičnima in celo enim električnim modelom, svojo floto pa je razširil tudi Land Rover. A očitno to ni bilo dovolj za stabilnost podjetja, ki se zadnje čase spopada s finančnimi težavami, med drugim zaradi napovedanega odhoda Velike Britanije iz EU in slabega povpraševanja po dizlih. Vodstvo tako že napoveduje ukrepe za zmanjševanje stroškov.

Prvi ukrep, ki naj bi ga v skupnem podjetju v lasti indijske Tate izvedli, je po poročanju časnika Financial Times odpuščanje velikega števila delavcev v Veliki Britaniji. Izmed 40.000 delavcev, kolikor jih skupina trenutno zaposluje na Otoku, naj bi delo izgubilo kar pet tisoč delavcev. S tem in nekaterimi drugimi ukrepi naj bi podjetje v prihodnjih 18 mesecih privarčevalo skupaj 2,5 milijarde funtov oziroma 2,78 milijarde evrov.

Vodstvo podjetja navedb časnika za zdaj ne želi komentirati, o tem, kako resne so težave, pa priča tudi to, da je analitsko podjetje S&P Global Ratings že znižalo bonitetno oceno tudi matični znamki Tata. In čeprav se pri Jaguarju na izjave niso odzvali, je nekakšna potrditev ukrepov poteza v najpomembnejši tovarni v mestu Solihull, kjer je bilo že prerazporejenih tisoč delavcev, uveden pa je bil tudi skrajšan delovni čas. Ali bodo izvedeni in napovedani ukrepi zadostovali, pa bo pokazal čas.