Adijo, dnevi grmenja: Jaguar XJ po letu 2019 izključno na elektriko

22. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Ostal bo najbolj športna limuzina v ponudbi, poslej pa bo imel še peta vrata.

Britanski avtomobilski proizvajalec Jaguar nadaljuje elektrifikacijo avtomobilske flote. Po modelu I-Pace, ki na trg prihaja že čez dva meseca, bo naslednje leto sledil nov električni avtomobil. Pri tem pa ne bo šlo za uveljavitev novega modela, pač pa bo preobrazbo doživel kar zastavonoša XJ. Obenem namerava britansko podjetje omenjeni avtomobil iz klasične limuzine s štirimi vrati preobraziti v nekakšno petvratno kombilimuzino.

Kljub napovedanim spremembam pa naj bi XJ po podatkih avtomobilskega portala Autocar ostal zastavonoša omenjene britanske znamke. Poleg tega naj bi obdržal svoj športen značaj, značilen že za prejšnje generacije, Jaguar pa želi, glede na to, da se podjetje predvsem po velikosti ne more kosati z velikani, kot je Mercedes (in njegov razred S), z njim ustvariti prednost na trgih, najbolj dovzetnih za električne avtomobile. Glavna trga novinca bosta tako Kitajska in ZDA, predvsem Kalifornija.

Na poti tudi novi 'Road Rover'

Novinec, ki naj bi na ceste zapeljal že naslednje leto, bo narejen na popolnoma novi aluminijasti platformi, ki bo namenjena tudi prihajajočim električnim in hibridnim avtomobilom. Vseeno pa vodja dizajna Ian Callum (s katerim smo pred kratkim opravili intervju na temo prihodnosti električnih vozil) izključuje možnost, da bi novi XJ poganjala hibridna kombinacija elektro- in bencinskega motorja. Namesto tega bo opremljen z dvema elektromotorjema, vsak izmed njiju bo poganjal eno os, doseg avtomobila pa naj bi znašal preko 480 kilometrov.

Električna limuzina oz. njena osnova pa bo služila tudi kot osnova za še en avtomobil Jaguarjeve sestrske znamke, podjetja Land Rover. Ta namreč razvija popolnoma nov avtomobil, ki se bo nekoliko oddaljil od klasičnih terenskih avtomobilov omenjene znamke in bo posledično bolj cestno orientiran. Čeprav razen tega, da bo uporabljal enak pogonski sklop kot XJ, o novincu ne vemo kaj dosti, je dovolj zgovoren podatek, da za avtomobil uporabljajo vzdevek Road Rover. Vseeno pa je že sedaj jasno, da bo tržen pod imenom Range Rover, kar že v osnovi pomeni, da bodo ciljali na premožnejše kupce.

Jure Šujica
foto: Jaguar

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"