Jaguar XJ praznuje 50. rojstni dan

25. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

V počastitev okrogle obletnice je podjetje predstavilo posebno serijo modela z oznako XJ50.

Britanci so izredno ponosni na svojo zgodovino in zelo radi proslavljajo različne obletnice. Avtomobilska industrija pri tem ni nikakršna izjema, še posebej, ko gre za (pomembne) obletnice slavnih avtomobilov. In ni bolj pomembnega avtomobila za znamko Jaguar, kot je model XJ, ki ravno letos praznuje 50. obletnico prihoda prve generacije na trg.

Jaguarjeva admiralska ladja je na trg prišla v drugi polovici 60. let, v enem izmed najuspešnejših obdobij v zgodovini znamke. Le nekaj let pred tem so namreč predstavili model E-type, za katerega je še sam Enzo Ferrari dejal, da gre za enega od najlepših avtomobilov vseh časov, hkrati pa je bil med najhitrejšimi avtomobili na svetu, a vseeno kar cenovno dostopen. XJ je temu zgledu sledil in se začel uveljavljati med športnimi limuzinami – z vgradnjo 12-valjnega motorja v letu 1972 je avtomobil dosegel najvišjo hitrost 225 kilometrov na uro in tako postal najhitrejši avtomobil s štirimi vrati na svetu.

Za 50. obletnico Jaguar XJ50

Skozi pet desetletij se je nato zvrstilo osem generacij – sem prištevamo tudi 'zgolj' posodobitve posameznih modelov – zadnja je bila predstavljena leta 2009. Ravno to pa bo Jaguar v počastitev okrogle obletnice predstavil v posebni seriji z imenom XJ50. Ta bo na voljo tako v izvedbi s krajšo kot tudi daljšo medosno razdaljo, pod pokrovom motorja pa se bo skrival trilitrski dizel z močjo 300 'konjev' (221 kilovatov).

Na pogled opazne novosti – in teh ni malo – bodo tako zunaj kot znotraj. Zunanja podoba bo tako popestrena z odbijači iz serije Autobiography, 20-palčnimi platišči, črno masko pokrova in paleto štirih novih odtenkov bele, črne modre in rdeče barve. V notranjosti bo prevladovalo še nekoliko več kovine, predvsem na ročici menjalnika in stopalkah za plin in zavoro, potnike v vozilu pa bodo na to, da gre za posebno serijo vozila, opozarjali številni logotipi z napisom 'XJ50'.

»Že več kot pol stoletja Jaguar XJ ostaja zvest svoji dediščini z uravnoteženo kombinacijo čudovitega dizajna, zmogljivosti in vrhunskega udobja, zaradi česar izstopa iz povprečja. Ta avtomobil si zato nedvomno zasluži vso slavo in XJ50 se tako klanja velikanu znotraj družine Jaguarjevih vozil, za katerega verjamemo, da spada med najbolj elegantne športne limuzine na svetu,« je dejal Ian Callum, direktor Jaguarjevega oddelka za dizajn in avtor zadnje generacije modela XJ.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja