Jaguar zaključil s testiranji elektičnega modela I-Pace

7. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Leto dni po predstavitvi na avtomobilskem salonu v Los Angelesu Jaguar I-Pace v istem mestu zaključuje zadnja teste vzdržljivosti in dosega.

Jaguar I-Pace je brez dvoma eden izmed najbolj pričakovanih (električnih) avtomobilov, ki bodo svoj vstop na trg doživeli v letu 2018. To dokazuje tudi več tisoč potencialnih strank, ki so se nenazadnje že odločile za vplačilo pologa za nakup avtomobila. Nekaj izmed teh srečnežev pa je Jaguar sedaj povabil, da z njihovimi inženirji in prototipnimi vozili naredijo še zadnjih nekaj testnih kilometrov.

Skupno je Jaguar za potrebe testiranj izdelal kar 200 produkcijskih prototipnih I-Pace-ov, s katerimi so v času testiranj opravili kar 2,4 milijona testnih kilometrov in 11.000 testnih ur. Ena izmed teh (zadnjih) voženj je potekala med Sunset bulvarjem in Morro Bay-em v San Luis Obispu, na 320 kilometrov dolgi poti pa je Jaguar eni izmed strank, ki so se odločile za vplačilo pologa, v praksi prikazal doseg vozila.

Uporaben za premagovanje daljših poti

»Po 2,4 milijona opravljenih testnih kilometrih po vsem svetu je I-Pace pripravljen na začetek proizvodnje. Hkrati je dokazal, da lahko premaguje tudi daljše relacije z enim polnjenjem. Jaguarjev prvi električni avtomobil pa bo pripravljen tudi na hitro polnjenje baterij, naš cilj je hitro polnjenje baterij do 80-odstotne kapacitete,« pa je ob zaključku testiranj dejal Ian Hoban, prvi mož Jaguarjevih vozil.

Prvič smo v Avto magazinu o novem modelu I-Pace – takrat jasno še kot konceptu – pisali že novembra lansko leto. Že takrat pa je bilo znano, da bo imel novinec doseg okrog 350 kilometrov – številka, ki se ji je na testih močno približal – poganjal pa ga bo par elektromotorjev s skupno močjo 400 'konjev'. V nedavnem intervjuju z Julianom Thompsonom, direktorjem Jaguarjevega oddelka za napreden dizajn, pa smo lahko izvedeli, da si v prihodnosti želijo izdelovati tudi bolj športne modele avtomobilov.

Jure Šujica
Foto: Jaguar

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel