Januarska prodaja novih vozil rekordno nizka, a eni skupini se smeji

17. 2. 2022 | Janoš Pečnik
Deli
Januarska prodaja novih vozil rekordno nizka, a eni skupini se smeji (foto: Profimedia)
Profimedia

Kriza z dobavo polprevodnikov se še kako pozna na januarskih prodajnih rezultatih

V Evropi prodaja avtomobilov nadalje upada, čemur še naprej botrujejo težave z dobavo polprevodnikov. Število registracij je na letni ravni v EU upadlo za šest odstotkov in tako doseglo najnižjo januarsko raven, odkar so pri Evropskem združenju avtomobilskih proizvajalcev v začetku devetdesetih pričeli s poročanjem rezultatov.

V januarju je bilo na trgu EU registriranih 682.596 vozil. Zanimivo sta k slabšim rezultatom največ prispevala predvsem francoski (- 18,6 odstotkov) in italijanski (- 19,7 odstotkov) trg, medtem ko so v Nemčiji beležili desetodstotno rast, pa se je prodaja na slovaškem in romunskem trgu tudi zaradi lanskih epidemioloških razmer na letni ravni močno izboljšala.

Preberite še: Evropski avtomobilski trg v rdečem: Nemčija najslabše v skoraj štirih desetletjih. Kje je Slovenija?

A očitno se nekateri s krizo pomanjkanja polprevodnikov spopadajo občutno bolje kot drugi. Hyundai in Kia namreč na trgih EU, Velike Britanije in držav evropskega sporazuma o prostem pretoku dobrin beležita kar 36 odstotno rast na letnem nivoju. Podobno rast je dosegel Porsche (38 odstotkov), čeprav je prodaja na ravni skupine Volkswagen padla za 3,7 odstotka. Pri Mazdi so rezultat izboljšali za 28 odstotkov. Najbolj je sicer prodaja na letni ravno padla Jaguarju (32 odstotkov).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol