Japonci bodo Rusom še bolj zagrenili avtomobilsko življenje

12. 12. 2023 | Matjaž Gregorič
Deli
Japonci bodo Rusom še bolj zagrenili avtomobilsko življenje (foto: Profimedia)
Profimedia

Dodatne sankcije za tiste, ki bi poskušali izigrati obstoječe predpise za izvoz avtomobilov v Rusijo, ki je bila svojčas največji trg za japonske rabljene avtomobile.

Japonsko zunanje ministrstvo je obljubilo, da bo do konca leta 2023 uvedlo dodatne sankcije proti posameznikom, organizacijam in tretjim državam, ki bodo pomagale zaobiti obstoječe omejitve za Rusijo. Ta ukrep lahko vpliva tudi na vzporedni uvoz japonskih avtomobilov v Rusijo.

Profimedia

Na začetku avgusta je na Japonskem začela veljati prepoved izvoza električnih avtomobilov, hibridov in avtomobilov s prostornino motorja nad 1,9 litra v Rusijo. Japonska vlada je pojasnila, da so prepoved uvedli po zgledu drugih velikih držav. Poznavalci menijo, da je bila Rusija največji tuji trg za japonsko poslovanje z rabljenimi avtomobili in trenutni ukrepi bodo neizogibno imeli resen vpliv. Rabljeni avtomobili, ki jih ni več mogoče izvažati v Rusijo, bodo delno preplavili japonski trg, kar je že privedlo do padca cen in zmanjšanja prihodkov trgovcev.

Preberite še: Za vožnjo dostavnika ne bo več dovolj samo vozniški izpit

BONUS VIDEO: Vse o letošnji sezoni Formule 1!