Japonskega robustneža bodo z nafte preusmerili na vodik

Začetek razvoja prototipa Toyote Hilux na vodikove gorivne celice tudi s pomočjo sredstev britanske vlade.

Pri Toyoti so se na podlagi razvijajočega se povpraševanja in celovitega pristopa k mobilnosti v vseh sektorjih odločili zgrabiti novo priložnost na trgu gospodarskih vozil z brezemisijskimi pogoni. Lani so uspešno zaprosili za financiranje britanski Center za napredne pogone (Advanced Propulsion Centre  - APC)  in predstavili projekt za prispevek k razvoju novih, čistejših tehnologij in rešitev mobilnosti. To financiranje posebej podpira kasnejše raziskave in razvoj vozil na poti od zasnove do prototipa.

Konzorcij, ki ga vodi Toyota Motor Manufacturing, bo prejel sredstva za kritje razvoja Hiluxa na gorivne celice. V sodelovanju z visoko usposobljenimi partnerji tehničnega inženiringa bodo vgradili Toyotine komponente gorivnih celic druge generacije (kot se uporabljajo v najnovejši Toyoti Mirai) za preoblikovanje Hiluxa v električno vozilo na gorivne celice.

Ekipa iz razvojnega oddelka Toyote Motor Europe bo zagotovila strokovno tehnično podporo, ki bo konzorciju s sedežem v Združenem kraljestvu, omogočila pridobitev lastnega strokovnega znanja in zmožnosti za razvoj zmogljivosti pogona na vodik naslednje generacije.

Toyota že več kot 20 let spodbuja različne pristope k ogljični nevtralnosti z elektrificiranimi tehnologijami, s hibridnimi, priključno hibridnimi, električnimi in vodikovimi pogoni. V okviru projekta bodo prva prototipna vozila izdelali prihodnje leto v Toyotinem obratu v Burnastonu. Po uspešnih rezultatih izvedbe je cilj priprava na maloserijsko proizvodnjo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"