Je Ford tisti, ki bo sprožil revolucijo električnih dostavnikov?

Prihaja E-Transit Custom, povsem nov električni naslednik najbolje prodajanega dostavnika v Evropi z  dosegom do 380 kilometrov, hitrim polnjenjem z močjo 125 kilovatov in nosilnostjo do 1100 kilogramov.

E-Transit Custom je eno od štirih novih električnih gospodarskih vozil Ford Pro, ki bodo v Evropi na voljo do leta 2024. Izdelovali ga bodo v tovarni Ford Otosan v Kocaeliju v Turčiji, proizvodnja pa naj bi se začela jeseni prihodnje leto. Baterijska tehnologija naslednje generacije omogoča 380 kilometrov dosega in možnost hitrega polnjenja s 125 kilovati.

Dostavniški novinec bo lahko prepeljal do 1100 kilogramov tovora, ima nižje tovorno dno z lažjim dostopom in v tem razredu največjo vlečno zmogljivost 2000 kilogramov. 400-voltni baterijski sklop z uporabno kapaciteto 74 kWh sestavljajo napredne celice z 82 Ah, ki si jih deli z modelom Ford F-150.

Kupci lahko glede na svoje potrebe izbirajo med močjo motorja 100 kW ali 160 kW (135 KM ali 217 KM), oba razvijeta navor 415 Nm. Pogonski motor je nameščen neposredno na dno zadnjega dela vozila, zato ne zahteva posebnega pomožnega okvirja; ker je obrnjen za 90 stopinj, omogoča povečanje tovornega prostora ter zmanjšanje teže.

Lastniki bodo lahko izkoristili prilagojeno programsko opremo, ki omogoča dostop do podatkov, kot so stanje polnjenja, stanje napolnjenosti in preostali doseg ter tudi ogrevanje ali hlajenje baterije in kabine pred delom z načrtovano temperaturno predpripravo, da vozilo prihrani energijo za optimalen doseg.

Vgrajeni polnilnik z močjo 11 kW za trifazni izmenični tok lahko baterijo E-Transita Custom povsem napolni v 7 do 8 urah, tako da bodo lahko uporabniki po delovniku baterijo napolnili čez noč.

E-Transit Custom podpira tudi hitro polnjenje z enosmernim tokom do 125 kW za 15-80-odstotno polnjenje v 41 minutah. Nov profil polnjenja omogoča hitro polnjenje; pri laboratorijskem testiranju je sistem s 125-kilovatnim polnilnikom v samo 5 minutah pridobil skoraj 38 kilometrov dosega. Vsa vozila bodo dobavljena z 12-mesečno brezplačno naročnino za dostop do javnega polnjenja prek polnilnega omrežja Blue Oval. Za vse visokonapetostne sestavne dele velja garancija, ki traja osem let oziroma do prevoženih 160.000 kilometrov.

Inovativni volan z nastavljivim naklonom je del paketa opreme za mobilno pisarno in lahko postane ergonomsko stojalo za tablične in prenosne računalnike ter miza z ravnim vrhom za udobnejše pisanje in odmor za kosilo. Paket vključuje tudi nastavljivo osvetlitev LED območja volana, dodatno svetlobno kupolo na strehi in odlagalno površino med sedeži za dokumente in naprave.

Digitalni ključ je zasnovan tako, da poenostavi zapleteno upravljanje ključev in deluje kot hotelska kartica. Upravljavci lahko na daljavo dodeljujejo ključe osebam in vozilom ter jih spremljajo, namesto da bi porabili čas in denar za izdelavo dvojnikov, upravljanje in zamenjavo ključev.

E-Transit Custom ima kot zaprti dostavnik prostornino tovornega prostora od 5,8 do 9 kubičnih metrov, nosilnost do 1100 kilogramov in največjo dolžino tovornega prostora 3,45 metra. Na voljo sta tudi izvedba z dvojno kabino in potniško vozilo, pri vseh različicah pa lahko kupci izbirajo med kratko in dolgo medosno razdaljo ter nizko in visoko streho.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja