Je Lada Niva končno postala sodoben avtomobil?

Ob sodobni obliki naj bi medtem še vedno ponujala prave terenske zmogljivosti.

Je Lada Niva končno postala sodoben avtomobil? (foto: Lada) Lada
22. 12. 2020

Ladin najbolj znan avtomobil je zagotovo Niva. Vendar pa ruska avtomobilska znamka tega imena že več kot 20 let ne uporablja za poimenovanje klenega terenskega avtomobila. Leta 1998 je namreč na trg zapeljala druga generacija tega modela, ki pa nikakor ni dosegel takšne priljubljenosti, kot jo uživa njegov predhodnik – doslej je bilo prodanih 650.000 vozil.. Hkrati je avtomobil od leta 2002 pa vse do julija letos nastajal pod imenom Chevrolet Niva. Po popolni odcepitvi od ameriškega koncerna pa so Rusi sedaj pripravili obsežno pomladitev.

'Novinec', ki bo nosil ime Lada Niva Travel je tako dobil povsem nov in precej bolj robusten sprednji del, v enakem slogu pa sta bila zasnovana tudi oba boka avtomobila ter zadnji del. Tam je še vedno nameščeno peto, rezervno kolo, kot največjo novost pa oblikovalci izpostavljajo nove zadnje luči, ki bodo poslej svetile v LED tehniki.

A Lada Niva Travel ne bo le oblikovana robustno, pač pa naj bi bila tudi v praksi povsem prilagojena terenski vožnji. V različici Off-road bo tako že serijsko opremljena s cevjo za zajem zraka, nameščeno na levi A-stebriček vozila, zmogljivejšimi terenskimi pnevmatikami in pa dodatnimi plastičnimi zaščitami karoserije. O dodatni oddaljenosti karoserije od tal medtem ni govora, so pa pri Ladi objavili podatek, da bodo vsi avtomobili, ne le tisti v izvedenki Off-road, opremljeni s stalnim štirikolesnim pogonom.

S preostalimi podrobnostmi so bili Ladini inženirji precej skopi, objavili so namreč le še to, da bo avtomobil v notranjosti ponujal  »zmogljivo klimatsko napravo, udobne sedeže in infozabavni sistem.« Neuradno naj bi avtomobil medtem poganjal že znani 1,7-litrski bencinski z 80 'konji' ali 59 kilovati moči, cene pa naj bi se na ruskem trgu gibale med 726.000 in 869.000 rublji oziroma med 7.900 in 9.500 evri.