Je to model, ki bo resno ogrozil evropske električne avtomobile?

Kitajska avtomobilska znamka z novincem MG 4 vstopa v razred, kjer je tudi Volkswagnova prodajna uspešnica ID.3.

Nekoč britanska in zdaj tudi v Evropo usmerjena kitajska avtomobilska znamka MG Motor napoveduje nov električni avtomobil, ki je kot prvi nastal na novi platformi MSP (Modular Scalable Platform). Petvratna kombilimuzina MG 4 je dolga skoraj 4,30 metra in ima elektromotor z močjo 125 kilovatov (170 KM) ali 150 kilovatov (204 KM), odvisno od velikosti baterije. Novinec se tako umešča v konkurenčno okolje VW ID 3. Načrtujejo tudi različico s štirikolesnim pogonom. Manjša baterija z 51 kilovatnimi urami zagotavlja doseg do 350 kilometrov, baterija s 64 kilovati pa 100 kilometrov več. MG 4 Electric pospeši od 0 do 100 kilometrov na uro v manj kot osmih sekundah in doseže najvišjo hitrost 160 kilometrov na uro.

Na  evropskih trgih bo predvidoma naprodaj v zadnji četrtini leta. V Evropi je MG Motor v zadnjih dveh letih odprl več kot 400 prodajno-servisnih salonov. Leta 2020 so v Evropi prodali 7200 vozil, lani pa se je številka potrojila in je prodaja dosegla 22.000 vozil. Rast prodaje se nadaljuje tudi v letu 2022 z 22.135 prodanimi vozili že v prvem četrtletju. Znamka je razširjena v 39 državah na petih celinah in zdaj uradno prihaja tudi v regijo držav nekdanje Jugoslavije ter v Albanijo.

Za uvozniške in distributerske naloge bo zadolženo podjetje Grand Automotive Adriatic s sedežem v Zagrebu, ki je del izraelske skupine Taavura; slednja je pred kratkim v Sloveniji prevzela uvozniške posle za vozila Renault. Prodaja avtomobilov MG bo pri nas uradno stekla v septembru.

 

 

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja