Jutri novo znižanje naftnih derivatov? Cena dizelskega goriva bi lahko strmoglavila, takšne so napovedi

26. 9. 2022 | Jure Šujica
Deli
Jutri novo znižanje naftnih derivatov? Cena dizelskega goriva bi lahko strmoglavila, takšne so napovedi (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

Bencin naj bi se na drugi strani tokrat pocenil le malenkostno.

V minulih dneh je bilo dogajanje na svetovnih trgih s surovo nafto znova pestro, najbolj pa ga je zaznamoval močan padec cen tako severnomorske kot teksaške nafte. Cena slednje se je namreč v petek znižala za več kot štiri dolarje na sodček, za dodatnega 1,4 dolarja pa se je znižala tudi danes dopoldan in je za sod z novembrskim dobavnim rokom sedaj treba odšteti 'le' še 77,34 dolarja. A čeprav gre za nafto, ki jo bodo trgovci dobili šele čez čas, pa tudi ta gibanja neposredno vplivajo na gibanje maloprodajnih cen naftnih derivatov.

Slednje so ob koncu minulega 14-dnevnega obdobja znova padle, pri čemer je bil tudi zaradi odprave dajatev na CO2 še posebej izrazit padec cen 95-oktanskega bencina. Razlika med ceno za liter dizelskega goriva in liter bencina je tako znašala že približno trideset evrskih centov. Vendar pa se že jutri utegne ta razlika močno zmanjšati.

Preberite še: Prelomno: Volkswagen umika proizvodnjo iz Nemčije

Medtem ko na uradne podatke še čakamo, naj bi namreč po napovedih časnika Finance z jutrišnjim dnem prišlo do opaznega padca cene surove nafte na prostem trgu. Če je še danes potrebno za liter dizelskega goriva odšteti 1,683 evra, naj bi bil že jutri ta znesek za skoraj 10 centov nižji, saj naj bi znašal 1,585 evra. Prihranek pri 50-litrskem rezervoarju naj bi bil tako blizu petih evrov. Cena 95-oktanskega bencina naj bi se na drugi strani znižala le malenkostno, znašala naj bi namreč 1,35 evra, 0,4 centa manj kot danes.

Kot poudarjajo pri Financah, je sicer zaradi močnih gibanj cen nafte težko napovedati, kolikšne bodo dejanske spremembe cen, saj te utegnejo biti nekoliko manjše, ali pa tudi večje. Ob tem poudarjajo, da na gibanje cen v veliki meri vpliva trenutno tudi šibek tečaj evra, ki se že nekaj časa giba ob vrednosti dolarja ali celo pod njo.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem