Kaj bo z Lamborghiniji in Porscheji, ki so zgoreli sredi Atlantika?

28. 2. 2022 | Jure Šujica
Deli

Nastalo škodo bodo merili v desetinah milijonov evrov, večina avtomobilov pa je najverjetneje uničenih.

Avtomobilske znamke že dlje časa bremeni pomanjkanje polprevodnikov, vsak izdelan avtomobil pa je posledično v teh časih, ko so čakalne dobe za naročila novih vozil vse daljše še toliko več vreden. Posledično predstavlja vsak izgubljen avtomobil veliko luknjo in težavo. Pri Volkswagnu imajo zato v teh dneh vsekakor zelo veliko razlogov za nezadovoljstvo.

Preberite še: Uradno: Z Aventadorjem je konec!

Pred dobrim tednom dni je namreč na ladji Felicity Ace, ki je prevažala avtomobile različnih znamk koncerna Volkswagen izbruhnil požar. Incident se je zgodil nedaleč stran od Azorskih otokov, pri čemer pa posadka na ladji proti ognjenim zubljem ni imela prav dosti moči. Namesto tega je 3.965 vozil prepustila na milost in nemilost usodi, glede na to, da so se gasilci z ognjem borili več dni pa je bila velika večina vozil – če ne celo vsa – uničenih.

Zadnji atmosferski 12-valjniki

Ob tem se je ugibalo, da so precejšen del tovora predstavljala vozila znamk Porsche, Bentley in Lamborghini, zadnje novice pa to le še potrjujejo. Na krovi naj bi bilo tako nekaj izmed zadnjih izdelanih primerkov Laborghini Aventadorja, Ultimae LP 780-4, ki veljajo za zadnje povsem bencinske Lamborghinije z 12-valjnimi motorji. Hkrati je bilo na ladji tudi precej elektrificiranih vozil, zaradi česar je bilo gašenje požara še toliko zahtevnejše.

Zastopniki za vozila prizadetih znamk v ZDA, kamor je bil tovor namenjen so zato že začeli obveščati kupce o verjetni zamudi pri dobavi vozil. Situacija je še posebej deliktna za kupce omenjenih Lamborghinijev, še posebej ob dejstvih, da se Aventador poslavlja iz proizvodnje, hkrati pa ima italijansko podjetje praktično že zapolnjene proizvodne kapacitete za letošnje leto, kar bo izdelavo nadomestnih vozil še nekoliko otežilo. Nastala škoda bi sicer lahko presegla 150 milijonov dolarjev oziroma 120 milijonov evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja