Kaj se skriva v nepričakovanem Renaultovem posebnežu? Velika novost je že pogon

18. 2. 2022 | Jure Šujica
Deli

Ugibanja kažejo na to, da bi šlo lahko celo za novega Renault 4

Francoski Renault oziroma njegovo vodstvo ima v zadnjem obdobju znova lahko kar nekaj razlogov za zadovoljstvo. So namreč na pragu predstavitve kar nekaj novih avtomobilov, hkrtai pa so po dveh letih sedaj znova zabeležili dobiček. To pa je vsekakor dobra popotnica pred predstavitvijo novega križanca Austral. A Francozi očitno ne spijo na lovorikah, pač pa se pripravljajo na še eno veliko novost.

Preberite še: Renault eWays ElectroPop: Ne le 'Petka', vrača se tudi 'Katra'!

Že nekaj časa je Renaultov oddelek za gospodarska vozila aktiven na področju vodikovega pogona, sedaj pa bodo omenjeni vir energije očitno začeli uporabljati tudi na področju osebnih vozil. To je danes vodstvo podjetja razkrilo v izjavi za javnost, v kateri so napovedali prihod povsem novega prototipa, ki bo luč sveta zagledal meseca maja.

Vodik skupaj z elektriko

Ob tem se zdi, da bo avtomobil oblikovan na osnovi lani predstavljenega Renault 5 nove generacije, pri čemer pa so žarometi oblikovani precej bolj v slogu prihajajočega Megane-a in Australa. Špekulacije zato govorijo o tem, da bi pri Renaultu novi koncept lahko napovedoval tudi prihod nove generacije modela Renault 4. Vse pa je seveda zavito v tančico skrivnosti, pri čemer pa si Luca De Meo, generalni direktor znamke želi, da bi vozilo doživelo serijsko proizvodnjo.

Koncept pa po besedah inženirjev ne bo le prikaz vodikovega pogona, pač pa tudi sodobnih tehnologij na področju varnosti, ki ob trajni naravnanosti in spodbujanju mobilnosti velja za enega izmed treh stebrov razvoja znamke Renault. Ta je sicer napovedala ogljično nevtralnost svojih vozil do leta 2030, s predstavitvijo pogona na vodik, pa bi postala nov član vse večje druščine avtomobilskih proizvajalcev, ki vseh upov ne polagajo zgolj v električno energijo, pač pa tudi v vodik.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol