Kaj so se finančni ministri držav skupine G7 dogovorili glede zgornje meje za cene ruske nafte?

2. 9. 2022
Deli
Kaj so se finančni ministri držav skupine G7 dogovorili glede zgornje meje za cene ruske nafte? (foto: Profimedia)
Profimedia

Finančni ministri držav skupine G7 želijo uvesti zgornjo mejo za cene ruske nafte, so zapisali v skupni izjavi.

Ob tem so pozvali tudi vse države, ki uvažajo rusko nafto, naj se pridružijo temu ukrepu, poročajo tuje tiskovne agencije. S cenovno kapico na rusko nafto želijo preprečiti, da bi se Moskva okoristila s posledicami vojne v Ukrajini.

"Zavezujemo se, da si bomo nujno prizadevali za dokončanje in izvajanje tega ukrepa,"

so v izjavi zapisali finančni ministri skupine G7, ne da bi navedli višino zgornje meje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so pojasnili ministri, bo začetna zgornja meja cen ruske nafte določena "na ravni, ki bo temeljila na številnih tehničnih podatkih", in dodali, da se bo njeno učinkovitost "pozorno spremljalo".

Finančni ministri ZDA, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Kanade in Japonske so ob tem poudarili, da si želijo oblikovati široko koalicijo, s katero bi povečali učinkovitost ukrepa.

Zato so pozvali vse države, ki še vedno želijo uvažati rusko nafto in naftne derivate, naj se zavežejo, da bodo to počele le po cenah, ki so enake ali nižje od zgornje meje cen.

Kot je zapisano v načrtu, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, bo pomorski prevoz surove nafte in naftnih derivatov ruskega porekla po vsem svetu mogoč le, če bo nafta kupljena pod določeno ceno.

Omejitev cen bi lahko delovala tako, da bi Zahod vezal pomembne storitve, kot je zavarovanje za prevoz nafte, na izpolnjevanje uredbe. Te so večinoma v rokah zahodnih držav.

S to potezo želi sedem najbolj razvitih gospodarstev sveta prisiliti Rusijo, da bi v prihodnosti nafto velikim kupcem, kot je Indija, prodajala po veliko nižji ceni, pojasnjuje dpa.

Cilj ukrepa je na eni strani zmanjšati pritisk na svetovne naftne trge in ublažiti vpliv vojne v Ukrajini na cene energentov. Na drugi strani pa Rusija ne bi imela več koristi od zvišanja cen nafte za polnjenje svoje vojne blagajne.

"Rusija gospodarsko izkorišča negotovost na energetskih trgih, ki jo je povzročila vojna, in ima velike dobičke od izvoza nafte, kar želimo odločno preprečiti," je na tiskovni konferenci dejal nemški finančni minister Christian Lindner.

Po poročanju britanskega časnika Financial Times bi se ukrep cenovne kapice začel izvajati sočasno z embargom EU na uvoz ruske nafte. Ukrep bi začel veljati 5. decembra za surovo nafto in 5. februarja za naftne derivate.

Rusija je v četrtek zagrozila, da bo prenehala prodajati nafto vsem državam, ki bodo sprejele cenovno kapico.

Podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak je v četrtek dejal, da niti države razširjene skupine proizvajalk nafte Opec+ niti Indija in Kitajska ne podpirajo zamisli o uvedbi cenovne kapico na rusko nafto, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred začetkom današnjega zaprtega srečanja izvršilnega odbora poslanske skupine nemških krščanskih demokratov (CDU/CSU) omenila tudi možnost cenovne kapice na ruski plin. "Trdno sem prepričana, da je zdaj čas za omejitev cen ruskega plina v Evropo," je po poročanju dpa dejala von der Leynova. Ukrep je ob tem označila za kratkoročen.

Po mnenju von der Leynove je mogoče takšno omejitev cen plina predlagati na evropski ravni, še navaja dpa.

Fotografija: Profimedia

Preberite še: Najdražji avtomobil na svetu je tale (te dni se nahaja v naši neposredni bližini + CENA)

Priporočamo tudi: Vas zanima, kakšen avto vozi Modrijan Blaž Švab? (TOLIKO stane!)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja