Kako ravnati v času zapore predora Golovec?

15. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli
Kako ravnati v času zapore predora Golovec? (foto: Dars)
Dars

Promet bo v prihodnjih dveh mesecih potekal le po eni cevi predora, prometni režim pa se bo spreminjal dnevno.

Minuli konec tedna so se na ljubljanski obvoznici pričela najobsežnejša cestna dela v na naših avtocestah v letošnjem poletju in sicer obnova predora Golovec. Gre namreč za enega izmed bolj zahtevnih projektov, vsaj kar se tiče logistike, saj je omenjeni odsek ceste že tako ali tako eden najbolj obremenjenih pri nas, kar je deloma tudi razlog za prenovo.

Prav danes, na prvi delovni dan po vzpostavitvi zapore in pa v prihodnjih dneh tako na Darsu pričakujejo največje težave in zastoje. Promet bo namreč potekal zgolj skozi vzhodno cev predora, medtem ko bo zahodna zaprta, pri čemer pa bo promet potekal po treh voznih pasovih, ki jih bodo cestni delavci prestavljali glede na potrebe.

Tako bo promet v dopoldanski konici po dveh pasovih potekal v smeri od severa proti jugu, popoldan pa bo situacija obrnjena in bo tako proti severu zaradi manjše količine promet potekal le še po enem voznem pasu. Dopoldanski prometni režim bo sicer veljal tudi tekom vikendov, s čimer bo nekoliko bolj sproščen promet na južni obvoznici v smeri proti Dolenjski ter naprej Hrvaški.

Na Darsu sicer pričakujejo, da bo situacija najhujša ravno na začetku oziroma v prvih dveh tednih po vzpostavitvi zapore in nato vse do 24. junija, ko se začnejo šolske počitnice ter s tem zmanjša količina dnevnih migrantov.

Da pa bo promet, vsaj za voznike oziroma potnike v osebnih vozilih skozi predor potekal nekoliko bolj tekoče, so se pri Darsu odločili, da bo odsek na območju del v času zapore odprt le za osebne avtomobile in pa vozila, katerih najvišja dovoljena masa ne presega 3,5 tone oziroma za vozila, zajeta v vinjetni sistem. Avtobusi, tovornjaki in druga vozila bodo tako tudi v primeru, ko prihajajo iz smeri Štajerske in pot nadaljujejo proti Dolenjski (ali obratno) preusmerjena na severno obvoznico.

Kljub navedenim ukrepom pa na Darsu v prihodnjih dneh in tednih na omenjenem odseku vseeno pričakujejo zastoje. Svoje so zato na družabnem omrežju Facebook dodali tudi pri zavodu Ustvarimo reševalni pas na avtocestah, kjer vse udeležence v prometu pozivajo k doslednemu vzpostavljanju reševalnega pasu.