Kakšne cene bencina lahko pričakujemo torek?

19. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli
Kakšne cene bencina lahko pričakujemo torek? (foto: Profimedia)
Profimedia

Cene bodo sledile gibanju cen nafte na globalnih trgih.

Dogajanje na naftnih trgih je bilo v zadnjih dneh zelo zanimivo in pestro. Tako ZDA kot druge države članice skupine OPEC so namreč poročale o najnižjih zalogah nafte v zadnjih letih ali celo desetletjih, vseeno pa je cena nafte na globalnih trgih iz dneva v dan upadala vse do petka. Cena sodčka surove teksaške nafte se je znova spustila krepko pod mejo 90 dolarjev, svoje pa je naredila tudi krepitev evra v primerjavi z dolarjem.

Podobno je bilo tudi dogajanje na mediteranskih trgih, ki še nekoliko bolj neposredno vplivajo na cene naftnih derivatov v Sloveniji. Če smo bili še pred štirimi tedni priča izdatni podražitvi dizelskega goriva, se bo po manjši pocenitvi prejšnji teden omenjena podražitev v torek povsem izničila. Prve napovedi časnika Finance namreč kažejo, da bo cena dizelskega goriva z 1,718 evra padla na okrog 1,6 evra. To pomeni, da bo 50-litrski rezervoar cenejši za slabih 5,2 evra.

Padec cene bo zabeležil tudi bencin. Vendar razlika ne bo tolikšna. Če je sedaj za liter bencina treba odšteti 1,482 evra, bo cena od torka dalje nižja le za 2,2 centa in bo znašala okrog 1,46 evra. Razlika med dizelskim gorivom in bencinom bi v tem primeru znašala 'le' še 14 centov na liter.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol