Kaspersky: Pametne naprave za starejše avtomobile so varne

31. 7. 2019 | Jure Šujica
Deli

Kljub temu pa vseeno priporočajo previdnost pri nakupu.

Moderni avtomobili so dandanes vsi po vrsti opremljeni s tako imenovanimi info-zabavnimi sistemi, pa tudi sicer je tovrstno tehnologijo moč naknadno vgraditi v nekatere starejše avtomobile. Jasno, le stežka je na ta način moč doseči enako 'pamet' pri novih avtomobilih, a vendarle je s sistemi, kot so nadzor tlaka v pnevmatikah in podobni možno vsaj nekoliko povečati varnost na cesti. Kaj pa varnost naših avtomobilov samih?

Info-zabavni sistemi in pa vsa podporna tehnologija so namreč v osnovi gledano računalniki in tako kot vsak običajen računalnik so tudi ti potencialno lahko podvrženi različnim tveganjem za vdore in nepooblaščeno zunanjo uporabo. Strokovnjaki za računalniško varnost pri podjetju Kaspersky so zato pripravili raziskavo oziroma preizkus več naključno izbranih naprav, ki so na voljo v specializiranih trgovinah, kot je na primer čitalec diaognostičnega sistema OBD, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, GPS sledilec, kamera na armaturni plošči in še bi lahko naštevali.

Previdnost ni odveč

Raziskava pa je pokazala, da tovrstne naprave večinoma vseeno niso nevarne za uporabo. Strokovnjaki sicer so odkrili nekaj manjših težav, ki pa ne bi smele predstavljati večjega varnostnega tveganja. V praksi to pomeni, da četudi bi do vdora v katero izmed naprav prišlo – kar pa je le malo verjetno, saj bi bilo tak vdor izredno težko izpeljati – nepridipravi od tega ne bi imeli izkupička. Kot največja nevarnost se je sicer izkazala možnost vdora v pametni alarmni sistem, preko katerega bi potencialno lahko odklenili vrata vozila.

Ne glede na to, da pri preiskavi niso odkrili posebnih nepravilnosti, pa so pri podjetju Kaspersky vseeno pripravili nekaj napotkov za kupce tovrstnih naprav. Tako na primer svetujejo še posebno pozornost pri nakupu naprav, ki bi lahko dostopale do telemetrije vozila oziroma glavnega računalnika vozila. Pred nakupom tudi svetujejo, da preverite informacije o izdelku na trgu, posledično pa se izogibajte nakupa povsem novih in še nepreverjenih naprav. Pri tem imajo v mislih tudi aplikacije, namenjene za uporabo na pametnih telefonih, ki bi tudi lahko pomenile določeno vrsto tveganja.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"