Katastrofalno strmoglavljenje prodaje na ruskem avtomobilskem trgu

V letošnjem marcu  je bilo prodanih skoraj dve tretjini  manj novih avtomobilov, v vodstvu  ostaja domača Lada, ki pa je v vse hujših težavah.

Katastrofalno strmoglavljenje prodaje na ruskem avtomobilskem trgu (foto: Avtovaz) Avtovaz
13. 4. 2022

Po podatkih ruskega komiteja avtomobilskih proizvajalcev se je tamkajšnji avtomobilski trg v letošnjem marcu v primerjavi z lanskim skrčil za  62,9 odstotka, iz 93.547 na 55.129 avtomobilov. Tudi  četrtletni minus je globok in v primerjavi s prvimi lanskimi tremi meseci znaša 28,4 odstotka, kar pomeni znižanje prodaje na 277.332 avtomobilov.

Zanimivo je, da  v komiteju avtomobilskih proizvajalcev že drugi mesec zapored ne komentirajo stanja na trgu, ki je zaradi ruske invazije na Ukrajino in pomanjkanja posameznih komponent, predvsem polprevodnikov in elektronskih sistemov, v globoki krizi. Ta se bo v prihodnjih mesecih zaradi razvrednotenja rublja in težav domačih proizvajalcev, verjetno še poglobila.

Pri vodilnem domačem proizvajalcu Avtovazu so morali letos že večkrat prekiniti proizvodnjo, zaradi nedostopnosti komponent evropskih dobaviteljev pa bodo nekatere modele znamke Lada osiromašili za osnovne varnostne sisteme. Posledice krize so sicer že vidne, saj se je Avtovazu prodaja prejšnji mesec v primerjavi z lanskim marcem zmanjšala kar za 64 odstotkov, vendar znamka Lada ostaja na prvem mestu. Na drugem in tretjem mestu sledita Kia in Hyundai, oba z 68-odstotnim padcem prodajnih krivulj.

Med desetimi najbolje prodajanimi avtomobili so bili v marcu kar štirje Ladini. Prestol zaseda Lada Granta, na drugem mestu je Lada Granta in na tretjem Kia Rio. Do konca deseterice so se zvrstili še Lada Niva, Hyundai Solaris, Volkswagen Polo, Hyundai Creta, Lada Largus, Škoda Rapid in Renault Duster. Vseh deset avtomobilov izdelujejo v ruskih tovarnah.