Autobest 2022: Katerih šest kandidatov se poteguje za krono?

20. 10. 2021 | Matjaž Korošak
Deli

Zdaj je torej znanih šest finalistov letošnjega izbora za najboljši nakup, ki ga vsako leto organizira mednarodna avtomobilistična žirija Autobest. Kateri model bo torej nasledil Seatovega Leona?

Žirija je svojo 20. obletnico delovanja praznovala zgodaj jeseni v Barceloni na slavnostni podelitvi priznanj, ki bi morala biti sicer začetku leta (a ospadla zaradi pandemije). Zdaj pa je torej že čas za razglasitev novih finalistov, torej novih šestih modelov, ki so prišli letos na trg in veljajo manj kot 20 tisočakov - brez vseh lokalnih taks in dajatev torej. Kar je tudi bistvo in osnova izbora - saj gre za iskanje modela, ki bo upravičil naslov: najboljša vrednost za odštet denar.

In letošnji finalisti so torej: Dacia Spring, Hyundai Bayon, Opel Mokka, Renault Conquest (ali Arkana kot ga imenujejo v drugih državah), Škoda Fabia in Toyota Yaris Cross. Zdaj sledi končni preskus, ki ga bodo člani žirije izvedli na poligonu varne vožnje OAMTC Teesdorf v bližni Dunaja v začetku novembra. Po tem velikem finalnem preskusu se bo tako 32 žirantov iz 32 evropskih držav (Avto magazin v tem izboru zastopa Slovenijo) seveda odločalo, kdo bo nasledil Seatovega Leona.

Največja evropska neodvisna žirija sicer izbira še kar nekaj drugih kategorij v avtomobilskem sektorju, ki ga seveda člani pazljivo spremljajo. Osem kategorij bo tako znanih v naslednjih tednih in mesecih in to so: MANBEST, COMPANYBEST, ECOBEST, DESIGNBEST, TECHNOBEST, SAFETYBEST, SMARTBEST and SPORTBEST. O poteku in rezultatih vas bomo seveda sproti seznanjali. Podelitev priznanj pa bo v začetku drugega leta v Strassborgu v Franciji, natančen datum bo znan kasneje zaradi pandemičnih razmer.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja