Kdaj bo evropski elektrošok ujel slovenski avtomobilski trg?

Ne po avgustovski, ne po skupni letošnji prodaji še nič ne kaže na prihajajočo avtomobilsko krizo, ki  se je že vtihotapila v Evropsko unijo

Medtem, ko je v nekaterih evropskih dravah že očitno, da se po nekajmesečnem upadu prodaje novih avtomobilov, oglašajo alarmna znamenja, je na slovenskem avtomobilskem trgu šerazmeroma mirno. V avgustu je bilo prvič registriranih 3.678 novih avtomobilov, oziroma 13,5 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu, v prvih osmih mesecih pa je statistika zabeležila 36.545 noviah avtomobilov, kar je na letni ravni 6,5 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

Kdaj bo evropski elektrošok ujel slovenski avtomobilski trg?
Profimedia, proizvajalci

Med znamkami so karte bbolj ali manj enako razdeljene skozi vseh osem mesecev.

Renault Clio I feel Slovenia

Renault Clio I feel Slovenia

Renault

Na vrhu je Volkswagen s solidno prednostjo pred Renaultom, slednji pa na varni razdalji pred Škodo. Tik pod odrom za zmagovalce sta Toyota in Peugeot, v deseterici z najboljšo prodajo pa so še Hyundai, Kia, Citroen, Dacia in Audi.

Na prestolu najbolj priljubljenih modelov vztraja Renault Clio, na drugem mestu je Škoda Octavia. Renault ima na stopničkah kar dva modela, na tretjem mestu je namreč Captur, sledijo pa Peugeot 2008, Dacia Duster, Škoda Kodiaq, Toyota Yaris Cross, Volkswagnov duet Tiguan in T-Cross in na robu deseterice Škoda Kamiq.

Kdaj bo evropski elektrošok ujel slovenski avtomobilski trg?
Profimedia, proizvajalci

Kot kaže pa se “podira” prodaja električnih avtomobilov, ki naj bi bili glavni krivec za prodajni zdrs v državah Evropske unije. Letošnja prodaja avtomobilov s povsem električnim pogonom je namreč krepko manjša kot v lanskih osmih mesecih. Prodajalci so namreč letos našli 1.977 kupcev, v enakem lanskem obdobju pa 2.825. To bi že lahko bilo znamenje, da se bo tudi slovenski avtomobislki trg v prihodnjih mesecih soočil z navzdol obrnjenimi krivuljami.

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem