Kdaj na Hrvaško brez ustavljanja na meji? To je najverjetnejši datum

8. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli

Povsem verjetno je, da bomo letos še zadnjič priča zastojem na slovensko-hrvaški meji.

Slovenija trenutno velja za južno mejo tako imenovanega schengenskega območja, ki povezuje države Evropske Unije, med njimi pa posledično (razen izjemoma) ni mejnih kontrol. Prehod oseb in blaga med temi državami je zato prost, prehajanje meddržavnih meja pa je tako hitro in relativno enostavno, saj ni več potrebe po nadzoru potnih listov.

Hkrati je to tudi razlog, zakaj se v Sloveniji na mejnih prehodih s Hrvaško vsako leto in bolj ali manj vsak vikend srečujemo z večurnim čakanjem za prestop meje. Toda po tem, ko je bilo pred kratkim sprejeto, da se Hrvaška kmalu uvršča v območje evra, sedaj postaja jasno, da bo očitno kmalu postala tudi članica schengenskega območja.

Preberite še: Policija dobiva nova vozila, takšne so zadnje okrepitve

O tem se namreč govori že zadnjih nekaj dni, odkrito pa so željo o tem izrazili tudi na Češkem, kjer so pred kratkim prevzeli predsedovanje Evropski Uniji.

"Prepričani smo, da Hrvaška izpolnjuje vse kriterije. Storili bomo vse, kar lahko, da se v času našega predsedovanja konča pristopni proces in da Hrvaška 1. januarja 2023 postane polnopravna članica schengna," je dejal Petr Fiala, češki premier in poudaril, da je Češka je vedno podpirala vstop Hrvaške v schengen.

Hrvaška bi tako lahko del schengenskega območja, ki ga sestavlja 22 članic EU, poleg njih pa še Švica, Lichtensetein, Islandija in Norveška postala že s prvim dnem prihodnjega leta. Evropski parlament naj bi tako jeseni podal svoje mnenje o pridružitvi, Svet EU pa naj bi nato odločitev o sprejetju hrvaške v območje schengna predvidoma sprejel novembra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja