Kdaj se bo avtomobilska industrija znova prebudila? Tu so prve napovedi

7. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli

Prodaja novih vozil bo letos približno enaka lanski, nato pa ...

Avtomobilska industrija je povsod po svetu že vse od izbruha krize, ki jo je povzročil covid-19, v precejšnjem krču. Položaj se pričakovanjem navkljub tudi letos ni izboljšal. Na globalni ravni ostaja približno enak kot lani, v Evropi pa se je zaradi težav z dobavo polprevodnikov in nato še električnih napeljav celo nekoliko poslabšal. Ob tem se upravičeno pojavljajo vprašanja, kako bo v prihodnje.

Preberite še: Prodaja novih vozil v Sloveniji: takšnih številk si ne želi več nihče

Na globalni ravni je prodaja novih avtomobilov svoj rekord dosegla leta 2019. Tedaj je bilo po svetu prodanih okrog 90 milijonov novih avtomobilov. Leto kasneje je številka padla na dobrih 78 milijonov, tako lani kot letos pa naj bi dosegla okrog 82 milijonov vozil. V prihodnjih letih naj bi se po napovedih analitskega podjetja LMC Automotive za ameriški Bloomberg položaj vseeno nekoliko izboljšal, še vedno pa ne na predkoronsko raven.

„Povpraševanje se vsekakor umirja, na to pa vplivajo gospodarski položaj in napovedi, zaradi česar se kupci vse manj odločajo za velike naložbe,“ izpostavlja Jonathon Poskitt iz LMC Automotive.

Poskitt napoveduje, da bi se prodaja lahko nekoliko izboljšala že prihodnje leto, ko bi se številka prodanih vozil ustavila v bližini 85 milijonov, leta 2024 pa bi lahko dosegla 92 milijonov vozil. Seveda so tudi te številke daleč od zagotovljenih. Globalna situacija, grožnja recesije, ki bi bila lahko še precej hujša, kot kaže in drugi dejavniki bi namreč lahko nadaljnjo rast znova zavrli ali zaustavili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja