Kdo je prodal največ?

13. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli

Prodaja novih avtomobilov navkljub pričakovanjem v porastu.

Avtomobilski trgi po Evropi (in tudi pri nas) so v letu 2019 po rekordnem predhodnem letu znova doživeli ohladitev. Da bo do tega prišlo je bilo sicer pričakovati že po objavi statistik prvega in drugega četrtletja, ko je bilo nadaljevanje rasti prodaje moč opaziti le na manj razvitih trgih, kot je recimo romunski. Sedaj pa so znani podatki za prodajo novih vozil na domačem trgu skozi celotno leto 2019. In statistika se je celo nekoliko obrnila.

V lanskem leto je bilo tako v Sloveniji po podatkih Trgovinske zbornice Slovenije prodanih 73.193 novih osebnih avtomobilov, kar je le malenkost več, kot v letu 2018, ko se je številka ustavila pri 72.835 novih avtomobilih. To je hkrati tudi najboljši rezultat v tem tisočletju, a še vedno občutno manj kot v rekordnem letu 1999, ko je bilo prodanih 79.813 novih avtomobilov.

Zmagovalca Volkswagen in Renault Clio

Podroben pogled statistike prodaje sicer pokaže, da je na prvem mestu po številu prodanih vozil Volkswagen še nekoliko povečal prednost. Nemški avtomobilski proizvajalec je namreč prodal kar 12.150 novih avtomobilov (283 več kot leta 2018) in tako svoj tržni delež povečal na 17,1 odstotek. Drugo mesto z 10.313 prodanimi avtomobili ostaja v rokah Renaulta, kateremu je sicer delež prodaje nekoliko upadel, še vedno pa si 'lasti' najbolje prodajan model v Sloveniji. Tretje mesto z 9,8-odstotnim tržnim deležem drži Škoda.

Sicer pa je v letu 2019 še nekoliko bolj narasla prodaja lahkih gospodarskih vozil. Prodanih je bilo namreč 11.161 vozil, najboljšo statistiko pa so zabeležili pri Fiatu, kjer z modelom Ducato hkrati držijo tudi prvo mesto med najbolje prodajanimi modeli. Drugo mesto v tej kategoriji je šlo tako kot med osebnimi avtomobili v roke Renaultu, tretje pa Volkswagnu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja