Kibernetska varnost v vozilih: skrb pred zlorabo informacij je vse večja

Prve ukrepe pred nenadzorovanim pretokom informacij in avtomobilov so že napovedali na Kitajskem.

Kibernetska varnost v vozilih: skrb pred zlorabo informacij je vse večja (foto: Tesla) Tesla
12. 10. 2021

Sodobni avtomobili, polni različne tehnike in elektronike, zaradi (pomanjkanja) katere je proizvodnja v zadnjem obdobju tako omejena so praktično ves čas povezani z matičnimi tovarnami. Nenazadnje postaja že povsem običajna praksa, da avtomobilski proizvajalci najnovejše modele posodabljajo kar na daljavo, preko oblaka, kar posledično pomeni stalno izmenjavo najrazličnejših podatkov. To pa je nenazadnje nekaj, kar moti tudi številne lastnike avtomobilov, ki se čutijo preveč nadzorovane – pa tudi vlade.

Ukrepe v zvezi s tem je tako že napovedala in začela sprejemati tudi Kitajska. Tam so namreč včeraj napovedali, da bodo pričeli z uvajanjem ukrepov, ki bodo omejevali količino podatkov, ki jih avtomobili na njihovi zemlji pošiljajo preko meja. Tudi tam so namreč vse glasnejši kritiki, ki menijo, da je izmenjava tovrstnih informacij sporna z vidika zasebnosti in varnosti.

Poziv tudi za telekomunikacijska podjetja

Po poročanju tiskovne agencije Reuters sicer tamkajšnje Ministrstvo za znanost in tehnologijo še ni ponudilo natančnih informacij o tem, kako bodo omejevali pretok informacij. Je pa potrebno izpostaviti dejstvo, da tamkajšnja zakonodaja že sedaj od avtomobilskih proizvajalcev zahteva od proizvajalcev, da s strani pristojnega ministrstva pridobijo privoljenje za prenos oziroma pridobivanje ključnih informacij o posameznih vozilih.

Na ministrstvu ob tem poudarjajo, da ne bodo nadzorovali le pretoka informacij med avtomobili in avtomobilskimi proizvajalci, pač pa bodo spodbujali telekomunikacijska podjetja, da začnejo še bolj intenzivno vlagati v kibernetsko varnost in zaščito. Na Kitajskem sicer vlada vse večji strah, da bi vse večje količine ključnih informacij, ne zgolj iz avtomobilov, pač pa tudi iz drugih naprav začele odtekati v tujino in v roke nepooblaščenih oseb, držav ter podjetij.