Kitajci odkrili MG-jeve arhive in obudili legendo

2. 4. 2021 | Jure Šujica
Deli

Na prihodnjem avtomobilskem salonu v Šanghaju bo luč sveta uzrl športni kabriolet, ki bi v prihodnjih letih prav mogoče lahko postal tudi serijski avtomobil.

60. in 70. leta prejšnjega stoletja so bila čas, ko so si britanski 'roadsterji' in športni avtomobili po levem pasu utirali pot v svetu in tudi v Združene države Amerike. Med njimi je bil tudi MG-B roadster, ki je postal tudi najbolj znan avtomobil britanske znamke, od katere pa je do danes ostalo bolj ali manj le še ime. MG je namreč že nekaj let v kitajskih rokah, od prevzema pa so nam ponudili le paleto vozil, sestavljeno iz križancev, kombilimuzine in karavana. Očitno pa se pripravlja nekaj precej bolj atraktivnega.

Na šanghajskem avtomobilskem salonu, ki je (kot prvi večji avtomobilski salon po več kot letu dni) napovedan za konec tega meseca bo namreč predstavitev doživel koncept športnega dvoseda brez strehe, MG Cyberster. Čeprav gre za sodobno oblikovan avtomobil, pa so pri MG-ju upoštevali vse zakonitosti kot pri zgoraj omenjenem bratu izpred nekaj desetletij.

Kabriolet-potovalnik?

Novi koncept bo tako ponujal nizko bočno linijo, dolg pokrov motorja, majhen kokpit in pa kratek zadek, ki ga bodo krasile LED luči z grafiko britanske zastave – element, kakršnega smo lahko videli tudi pri zadnji generaciji vozil znamke Mini, s katero pa MG, jasno, nima več nič skupnega.

Zgoraj zapisana trditev o obliki pa vseeno ne drži povsem. Pred voznikom se namreč ne bo skrival bencinski agregat, saj bo avtomobil poganjala elektrika, zaradi česar bi se tam lahko skrival tudi baterijski sklop. Ne glede na to pa bo slednji precej zajeten, saj pri MG-ju obljubljajo, da bo avtomobil, čeprav le koncept, ponujal kar 800 kilometrov dosega z enim polnjenjem – več kot je z enim rezervoarjem bencina lahko naredil katerikoli MG-B.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol