Kitajski Apollo vstopa na trg hiperšportnih avtomobilov

19. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

O tehničnih podatkih za zdaj še molčijo, trenutno je poudarek zgolj na videzu avtomobila.

V razredu tako imenovanih hiperšportnih avtomobilov, kot so LaFerrari, McLaren P1, Porsche 918, se, kot kaže, pojavlja nov igralec. Gre namreč za kitajsko avtomobilsko znamko Apollo, ki v sodelovanju z italijanskim podjetjem Manufattura Automobili Torino (MAT) razvija nov model z imenom Apollo Intensa Emozione IE.

Kot že ime nakazuje, so se pri Apollu osredotočili na čustva, ki naj bi jih avtomobil vzbujal, zaradi česar so mu nadeli ime Intensa Emozione, kar v prevodu pomeni intenzivna čustva. Kljub temu pa z novincem tako Apollo kot MAT mislita resno. Čeprav so s tehničnimi podatki za zdaj še zelo skopi, je že znano, da bo avtomobil poganjal motor zasnove V12 – o kakšnem hibridnem pogonu vsaj za zdaj ni govora – šasija vozila pa bo v celoti narejena iz ogljikovih vlaken. In čeprav avtomobil šele prihaja na trg, je namen podjetja, katerega začetki segajo v leto 2004, zasesti prvo mesto med malimi proizvajalci športnih avtomobilov.

Prva predstavitev avtomobila se je odvila meseca julija v Londonu, kjer je bil avtomobil izbranim povabljencem predstavljen zgolj skrit pod pregrinjalom. Zdaj, le slab teden dni pred začetkom avtomobilskega salona v Tokiu, kjer bo tudi uradna predstavitev avtomobila, so pri Apollu (končno) predstavili še uradni video napovednik svojega prvega izdelka. Čeprav bo avtomobil šele zdaj doživel premiero, pa naj bi bili prvi avtomobili kupcem dostavljeni že v začetku leta 2018. Cena za zdaj ostaja še neznanka, a pri tovrstnih avtomobilih in kupcih se o tem tako ali tako nikoli ne govori na glas.

Jure Šujica

Foto: Apollo

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel