Kitajski novinci tokrat odlično na področju varnosti, vendar …

Konzorcij Euro NCAP je objavil nove varnostne ocene, težko pričakovani Tesla Model Y se je zavihtel na vrh.

Tudi novi električni Genesis GV60 nadaljuje uspeh modelov GV70 in GV80 s petimi zvezdicami iz lanskega leta. Euro NCAP je preizkusil tudi dva novinca, kitajska Great Wall Motor Company - ORA Funky Cat in WEY Coffee 01, ki sta dosegla najvišje ocene. Novi Kia Niro si je prislužil štiri zvezdice s standardno opremo in pet z dodatnim varnostnim paketom.

Model Y, izdelan v Teslini berlinski tovarni Gigafactory, je dosegel impresivnih 97 odstotkov pri zaščiti odraslih potnikov in skoraj popolnih 98 odstotkov pri varnostnem asistentu, s polnimi točkami za podporo voznega pasu in nov sistem za nadzor voznika, ki temelji na kabinski kameri. Pri preizkusih na stezi Euro NCAP se sistem Vision samo s kamero izredno dobro obnese pri preprečevanju trkov z drugimi avtomobili, kolesarji in pešci.

Kitajski proizvajalci so že poskušali osvojiti evropski trg in v preteklosti so bili na testih varnosti različno uspešni. Po vzoru NIO, Lynk & Co in MG Great Wall Motor dokazuje, da lahko proizvaja avtomobile, ki se ujemajo z najboljšim, kar lahko ponudi Evropa, pri čemer sta električna ORA Funky Cat in WEY Coffee 1 prislužila pet zvezdic.

Generalni sekretar Euro NCAP Michiel van Ratingen pravi: »V preteklosti smo bili priča dobrim rezultatom nekaterih kitajskih proizvajalcev, a tudi nekaterim zelo slabim. Letos bo Euro NCAP preizkusil več kitajskih avtomobilov kot kadarkoli doslej in Great Wall resnično postavlja standarde, ki jim bodo drugi sledili«.