Škoda sledi Audiju in predstavlja svoj kupejevsko oblikovan SUV; prihaja model Scala

15. 10. 2018 | Jure Šujica
Deli

Novinec bo, kot smo to napovedali že pred časom, nosil ime Kodiaq GT, pričakovati je tudi elektrificirano izvedbo.

Športni terenci so po navadi v veliki meri ‘le’ avtomobili z višje nasajeno karoserijo, ki pa se že zaradi (večinoma) nizkopresečnih pnevmatik in ob pogosti odsotnosti štirikolesnega pogona le redko zapeljejo zunaj urejenih cestišč. Športnost na drugi strani postaja vedno bolj aktualna, predvsem po zaslugi kupejevsko oblikovanih SUV-ov, kakšen je ne nazadnje tudi pred kratkim predstavljeni Audi Q8. Se pa znotraj koncerna Volkswagen v ta razred zdaj počasi 'vmešava' tudi Škoda.

Že uveljavljenemu modelu Kodiaq, največjemu športnemu terencu znamke, se bo namreč pridružil kupejevsko oblikovan 'brat' z imenom Kodiaq GT, ki pa se bo od že znanega avtomobila razlikoval predvsem po spremembah za B-stebričkom. Tam se bo namreč streha začela počasi spuščati proti vratom prtljažnega prostora, katerih steklo bo veliko bolj položno. Posledično bosta občutno manjši obe zadnji stekli na boku vozila, za še bolj športen videz pa bo avtomobil opremljen s po eno izpušno cevjo na vsaki strani vozila.

Breme, ki bo postavljeno na pleča (ali pa streho, kakor želite) Kodiaqa GT, bo veliko. Avtomobil bo namreč primarno na voljo na kitajskem trgu, kjer se bo pojavil najprej, saj bo predstavljal zastavonošo češke znamke. Hkrati bo – kot smo poročali maja – eden izmed glavnih akterjev v projektu elektrifikacije njihovih vozil, Strategije 2025, za razvoj alternativnih pogonov vozil znamke Škoda, za katero naj bi namenili dve milijardi evrov.

Hkrati z napovedjo Kodiaqa GT pa Škoda predstavlja novo ime v modelni floti. Model Rapid bo namreč s prihodnjim letom na voljo le še kot kombilimuzina, kakršno danes poznamo pod imenom Rapid Spaceback, dobil pa bo tudi novo ime, Scala. Temeljil bo na konceptu Vision RS, po izvedbi Spaceback pa bo povzel prepoznavno podaljšano steklo prtljažnika, na katerem se bo prvič do zdaj na kateremkoli avtomobilu češke znamke bohotil velik napis Škoda.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"