Kolesarji ga kar pošteno nagnejo

To so ugotovili policisti med nadzorom v okviru letošnje nacionalne preventivne akcije za večjo varnost kolesarjev.

V desetdnevni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev, ki je potekala med 18. in 28. majem, so bili policisti pozorni predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč. Preverjali so, ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo, psihofizično stanje kolesarjev, prevoze otrok na kolesu in uporabo kolesarskih čelad.

Nadzorovali so tudi vožnjo po pločnikih, nepravilno in tesno prehitevanje kolesarjev, neupoštevanje pravil o prednosti in podobno. Pozornost so usmerili tudi na odnos drugih prometnih udeležencev do kolesarjev, predvsem voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in tesnim prehitevanjem ogrožajo kolesarje.

Skupaj so kontrolirali 2232 kolesarjev in ugotovili 660 kršitev. Kljub temu da spadajo med bolj ogrožene udeležence v prometu, nekateri sedejo na kolo pod vplivom alkohola. Policisti so kolesarjem odredili 1049 alkotestov, 56 jih je bilo pijanih. Prav tako so policisti ugotavljali kršitve tudi pri voznikih motornih vozil, ki so s svojimi ravnanji ogrožali kolesarje, takih je bilo 178. Od vseh ugotovljenih kršitev so policisti v 565 primerih izrekli opozorilo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"