Kolesarji niso samo ogroženi, lani so povzročili več prometnih nesreč

Do 3. junija bodo policisti z večjo pozornostjo preverjali v kolikšni meri kolesarji upoštevajo prometne predpise in kako se do njih obnašajo ostali vozniki

Kolesarjenje je zdrava, okolju prijazna in prijetna aktivnost, ki je namenjena vsakdanjim vožnjam in rekreaciji, zato si morajo vsi prometni udeleženci prizadevati za varnost kolesarjev. Med 15. majem in 3. junijem svoje oči v kolesarje uprli tudi policisti, ki bodo preverjali ali se vozniki na dveh kolesih vozijo v skladu s prometnimi predpisi, hkrati pa bodo pozorno spremljali kako se do njih obnašajo ostali vozniki. Gre za akcijo zagotavljanja večje varnosti kolesarjev, ki jo ima v obdobnem načrtu zapisano  Javna agencija RS za varnost prometa.

Glavni cilj akcije je zmanjšati število smrtnih žrtev in hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometnih nesrečah ter omogočiti varno kolesarjenje. V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, prav tako so sami povzročil več prometnih nesreč. Lani je bilo med smrtnimi žrtvami skoraj devet odstotkov kolesarjev.  

Policijske enote bodo v času akcije izvajale posamične poostrene nadzore, v preostalem času pa bodo možje v modrem kolesarje nadzirali ob rednem delu in sodelovali tudi z občinskimi redarstvi. Pozorni bodo predvsem na kršitve, ki so med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč med drugim bodo preverjali ali kolesarji vozijo v napačno smer, ali upoštevajo prometno signalizacijo, v kakšnem psihofizičnem  stanju vozijo, kako prevažajo otroke, ali uporabljajo čelado in podobno. Hkrati bodo tudi opazovali kakšno je ravnanje voznikov motornih vozil, ki marsikdaj s prehitro vožnjo, izsiljevanjem prednosti in tesnim prehitevanjem ogrožajo kolesarje.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"