Ko zmanjka baterije, uporabite pedala. Je to prihodnost zelene mobilnosti?

Križanec, na pogled podoben opekaču kruha, je primeren za kolesarjenje tudi, ko so zunaj nižje temperature ali če dežuje.

Očitno načrtovalcem bodoče trajnostne mobilnosti ne manjka idej, kako se spopasti z  izzivi sodobnega časa. V francoskem podjetju Karbikes so razvili mobilno napravo, ki ima štiri kolesa, streho, zadnje sedeže in prostor za prtljago ter električni motor. Z enim polnjenjem zmore prevoziti 75 kilometrov in hkrati preko solarne plošče na strehi omogoča shranjevanje dodatne energije.

Karbikes

Vozilo se imenuje Karbike in ga je  težko uvrstiti med avtomobile. S tehničnega vidika je križanec, ki je na prvi pogled kot povečan opekač kruha. predvsem e-kolo, ki želi biti avto. Za preskrbo z energijo skrbi razmeroma zajetna baterija s  baterijo z zmogljivostjo 750 vatnih ur. Spodnji del konstrukcije je jeklen, streha nad njim je aluminijasta.

Voznik poganja hibridno vozilo z obema pedaloma in sredinsko nameščenim motorjem znamke Valeo. Hitrost je omejena na približno 25 kilometrov na uro.

Karbikes

Podjetje Karbikes sta leta 2022 ustanovila Gaelle Richard in Lucas Vançon, dva alzaška inženirja, ki upata, da bosta sčasoma ponudila dve različici, ko bo vozilo letos  poleti preseglo stopnjo prototipa. Drugi Karbike bi bil družinsko usmerjen model, ki bi lahko prevažal odraslega in dva otroka skupaj z živili ali drugimi dobrinami.

Izumitelj Vançon je pojasnjuje:  "dež in mraz ne vzbudita vedno želje po kolesarjenju, zato sem si rekel, zakaj ne bi na kolo postavili strehe, in ko smo razmišljali, smo prišli do tega koncepta,«