Koncern Renault pripravlja nov globalni SUV z 'milijonsko naklado'

9. 2. 2021 | Jure Šujica
Deli

Napovedali so ga s konceptom Dacia Buster, del načrta pa bosta tudi znamki Renault in Lada.

Francoska avtomobilska znamka Renault je pred dobrega pol leta dobila novega prvega človeka in sicer Luco De Mea, nekdanjega generalnega direktorja znamke Seat, ki je pred dvema tednoma predstavil velikopotezni načrt za prebuditev francoskega avtomobilskega giganta ter povezanih znamk. Projekt so pri Renaultu poimenovalo Renalution, predstavljenih pa je bilo tudi kar nekaj konceptov, iz katerih bo po pričakovanjih nastalo nekaj novih modelov.

Poleg Lade Nive in Renaulta 5 je uč sveta uzrl koncept Dacia Bigster. Gre za napoved novega Daciinega križanca, ki bo še nekoliko večji kot Duster, na ceste pa bi lahko prišel do sredine tega desetletja, verjetno pa še prej. A kot je v intervjuju za Automotive News Europe razkril De Meo, novinec ne bo rezerviran zgolj za blagovno znamko, pa gre za napoved novega globalnega modela.

Neznank še veliko

Poleg Dacie naj bi tako svojo izpeljanko avtomobila predstavili tudi znamki Lada in Renault. Ob tem bo sicer najverjetneje šlo za dva nekoliko drugačna avtomobila (verjetno tudi karoserijsko), ki pa si bosta z romunskim križancem delila kar 85 odstotkov vseh sestavnih delov. Ali bo v primeru Ladinega modela to Lada Niva, ali pa bo tudi Lada dobila novo osvežitev zaenkrat še ni znano.

Kateri bo Renaultov avtomobil, ki bo dopolnjeval trojico zaenkrat še ni znano. Imajo pa zato v vodstvu koncerna z novo trojico modelov visoke načrte. Skupaj naj bi namreč na letni ravni vsaj na začetku prodali kar okrog milijona novih vozil, kar pa na drugi strani, ob dejsvtu, da so vsi tri znamke po svetu in vsaka na svojih trgih relativno dobro razvite.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja