Lamborghini Aventador bo dobil naslednika z V12 hibridnim pogonom

23. 1. 2018 | Jure Šujica
Deli

Kljub elektromotorju naj bi novi avtomobil obdržal večino Lamborghinijevega genetskega zapisa.

V zadnjih mesecih smo s strani avtomobilskega podjetja Lamborghini prejemali različne informacije in novice, ki so si bile po svoje skoraj nasprotujoče. Po eni strani so prihajale obljube, da bo podjetje, dokler se bo le dalo, izdelovalo motorje V12. Kmalu po tem je sledil prototip prvega električnega superšportnika – o pogonskem sklopu katerega sicer ni znanega (še) ničesar – sedaj pa bo Lamborghini očitno oba pogona povezal v eno celoto.

Avtomobil naj bi na ceste zapeljal čez približno dve leti, ko naj bi zamenjal takrat za menjavo že zelo zrelega Aventadorja. Le-ta je namreč na cesti že sedmo leto, kar tudi v svetu športih avtomobilov ni ravno kratka doba. Novico je sedaj za portal Motor Authoroty na minulem avtomobilskem salonu v Detroitu potrdil tudi direktor oddelka za raziskave in razvoj pri Lamborghiniju Maurizio Regguani.

Vse za čim nižjo težo vozila

»Pri načrtovanju novega Aventadorja se moramo odločiti, kakšna bo prihodnost superšportnih avtomobilov z vidika vključevanja elektromotorjev. Bistveno vprašanje je, kako vključiti v koncept električno energijo, ob tem pa še vedno obdržati karakter superšportnega avtomobila,« je dejal Regguani, ob tem pa brez oklevanja dodal, da bodo navkljub hibridni tehnologiji V12 motorji še vedno vključeni tudi v prihajajočih avtomobilih.

Veliki V12 motorji pa niso edino, kar bo novi Lamborghini obdržal tudi v prihodnji generaciji. Kljub temu, da so danes zaradi hitrega in natančnega delovanja samodejni menjalniki z dvojno sklopko postali nekaj vsakdanjega, bo novinec najverjetneje obdržal samodejni menjalnik z eno sklopko. Razlog za to naj bi bil predvsem manjša masa. Bi pa lahko avtomobil prejel sistem ALA ali tako imenovano Lamborghinijevo aktivno aerodinamiko, kakršno poznamo že iz modela Huracan Performante, ki bi avtomobilu pomagala pri vožnji v zavoj in hkrati zmanjševanju zračnega upora na ravninah.

Jure Šujica
foto: Lamborgini

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"