Lamborghini drži obljubo, povezano z Aventadorjevim naslednikom

30. 3. 2021 | Jure Šujica
Deli

Pri razvoju naj bi se inženirji v veliki meri naslanjali na model Sian.

Življenjska doba večja izmed obeh Lamborghinijevih ‘velikoserijskih’ športnikov se počasi približuje koncu. Nenazadnje ravno letos mineva že 10 let odkar je na ceste zapeljal Lamborghini Aventador, o njegovem nasledniku pa zaenkrat konkretnih informacij še nismo dobili. No, vse do sedaj. In sodeč po prvih neuradnih novicah so se pri Lamborghiniju odločili, da bodo držali besedo ter ljubiteljev njihovih največjih motorjev ne bodo pustili na cedilu.

Po poročanju britanske spletne strani Autocar naj bi namreč pri Lamborghiniju novega superšportnika predstavili v prihodnjem letu, kot lahko že dlje časa poslušamo iz ust vodilnih mož podjetja iz Bologne pa naj bi mu namenili 12-valjni motor. Pri Lamborghiniju so namreč že pred časom obljubili, da bodo tovrstne motorje v svojih najdražjih avtomobilih obdržali dokler bo to mogoče (z vidika okoljevarstvenih zahtev).

Napovedane tri novosti

A brez prilagoditev vendarle ne bo šlo. Tako kot pred desetletjem, ko so se pri razvoju Aventadorja inženirji v veliki meri naslanjali na tehniko ekskluzivnega Reventona, tako so sedaj za 'zgled' vzeli lani predstavljen model Sian. To pa pomeni, da bodo novincu pod motorni pokrov najverjetneje namestili blagohibridni atmosferski 12-valjni pogonski sklop. V omenjenem športniku ta sicer proizvede 602 kilovata oziroma 818 'konjev' sistemske moči, ni pa še povsem jasno, kako se bo moč v Aventadorjevemu nasledniku prenašala na kolesa.

Neznanka medtem ostaja videz novega avtomobila, ki naj bi bil po besedah Mitje Borkerta, glavnega oblikovalca pri Lamborghiniju precej drugačen od Sianovega. To bo znano prihodnje leto, ko bo avtomobil doživel uradno predstavitev, hkrati pa naj bi leta 2022 predstavili tudi priključno-hibridnega  Urusa. Hurracanov naslednik naj bi medtem prišel na vrsto leta 2024,

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja