Lamborghini po le nekaj letih dobiva novega-starega predsednika

18. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli

S prevzemom nove vloge pa se ne bo odrekel dosedanjemu delovnemu mestu, kar pomeni, da bo hkrati vodil kar dve avtomobilski znamki.

Volkswagen ima v svojem koncernu kar tri športne znamke, pri čemer sta pod njegovo okrilje po letu 2000 prišli kar dve, Lamborghini in Bugatti. Slednji sta pod novim lastništvom in svežim kapitalom doživeli popolno preobrazbo, del katere je bil v veliki meri tudi Stephan Winkelmann, aktualni predsednik Bugattija, ki pa je svojo pot pod Volkswagnovim okriljem pričel prav na čelu Lamborghinija, ki ga je vodil med letoma 2005 in 2016.

Po vsega dobrih štirih letih odsotnosti pa se Winkelmann sedaj vrača v Bologno. Dosedanji generalni direktor Lamborghinija, Stefano Domenicali je namreč že septembra letos napovedal, da zapušča italijansko podjetje, saj bo s prihodnjo sezono prevzel vlogo generalnega direktorja serije formule 1.

Vrnitev v Italijo pa ne pomeni, da Winkelmann odhaja iz Bugattijeve pisarne. Namesto tega bo vlogo generalnega direktorja opravljal v obeh podjetjih hkrati, a pravi, da mu to ne bo delalo težav. »Vodenje dveh takšnih podjetij naenkrat je zame velika čast in zadovoljstvo, hkrati pa tudi velik izziv. Obe znamki mi zaradi svojih vozil pomenita zelo veliko,« je dejal Winkelmann v izjavi za javnost.

Da razume filozofijo Bugattija in Lamborghinija je 56-letni Nemec v 15 letih dokazal že večkrat. Nenazadnje je Lamborghini prav pod njegovim vodstvom doživel najhitrejšo rast, medtem ko je v Bugatti v zgolj dveh letih njegovega predsedovanja predstavil kar štiri nove avtomobile oziroma različice obstoječih modelov, Divo, La Voiture Noire, Centodieci in pa Chiron Pur Sport. Da bo kos novim izzivom so zato prepričani tudi pri Audiju.

»Stephan Winkelmann je odločno oblikoval potek zgodovine znamke Lamborghini. Znamko Lamborghini je zato sposoben zastopati kot le malokdo zato je zagotovo pravi človek, ki bo znamko uspešno vodil tudi v prihodnje,« pa je dejal Markus Duesmann, predsednik upravnega odbora Audija (Lamborghinijevega neposrednega lastnika). Winkelmann bo sicer nov položaj zasedel že prvega decembra.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol