Lancia Delta se vrača, mi pa imamo prve podrobnosti!

11. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli

Še pred njo bodo Italijani predstavili naslednika svojega edinega modela, Ypsilon.

Na avtomobilskem in dirkaškem področju avtomobilski ljubitelji že lep čas močno pogrešajo znamko Lancia. Italijanska znamka namreč že nekaj let bolj ali manj životari, ponudbo pa zaseda zgolj ostareli model Ypsilon, ki je po vrhu vsega na voljo zgolj v Italiji. A napovedane spremembe  so očitno pred vrati.

Novi lastnik Lancie, koncern Stellantis je namreč pred časom napovedal, da bo štirim najmanj uspešnim znamkam, Alfa Romeo, Chrysler, DS in Lancia namenil 10 let časa za preobrat. In pri Lancii se bodo tega lotili z najmočnejši orožjem iz arhivov, modelom Delta. Čeprav njena izdelava še ni uradno potrjena s strani Lancie, pa je to mogoče trditi na podlagi nedavne izjave novega generalnega direktorja Lancie, Luce Napolitana za italijanski časnik Corriere della Sera.

Le še elektrika

Kot je dejal Napolitano namreč avtomobilski ljubitelji ne morejo pozabiti Delte, vsi si jo želijo, zaradi česar si v podjetju enostavno ne morejo privoščiti, da je ne bi imeli v ponudbi, ko bo naposled pripravljena nova modelna paleta znamke. A nanjo bo vseeno potrebno še nekoliko počakati. Na trg naj bi prišla šele leta 2026, izdelana pa bo na platformi STLA Medium, ki temelji na PSA-jevi platformi eVMP. Da, nova Delta bo električna, to pa je zaenkrat tudi vse, kar je o njej znanega.

Ne glede na to pa se zdi, da nova Delta karakterno ne bo podobna izvirniku, pač pa zadnji generaciji, ki je bila na voljo v letih 2008-2014. Pri Lancii naj bi namreč v prihodnje ciljali na nekoliko starejše kupce, po vrhu vsega pa bodo njihovi avtomobili izključno električni. Sicer pa vse kaže, da Delta ne bo prva Lancia nove dobe. Ta čast naj bi pripadla modelu Ypsilon, ki naj bi v novi izdaji na trg zapeljal leta 2024. Jasno, v električni izvedbi.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"