Last Generation ponovno ovirali promet na cestah v Nemčiji. Takšne ukrepe pripravljajo oblasti

12. 12. 2022
Deli
Last Generation ponovno ovirali promet na cestah v Nemčiji. Takšne ukrepe pripravljajo oblasti (foto: Profimedia)
Profimedia

Okoljski aktivisti iz skupine Last Generation, ki s protestnimi akcijami nemške oblasti že več mesecev pozivajo h konkretnejšim ukrepom glede podnebnih sprememb, so danes izpeljali nov podvig.

Tokrat so na območju Berlina blokirali več avtocestnih uvozov. Zaradi pogostosti tovrstnih dogodkov se krepijo pozivi k uvedbi strožjih kazni za protestnike.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je morala policija v zgodnjih jutranjih urah posredovati na šestih različnih lokacijah.

Pogosti protesti so zdaj v Nemčiji sprožili burno razpravo o tem, ali zoper protestnike, ki motijo vsakdanje življenje, uvesti strožje kazni.

Preberite še: Tokrat so na območju Berlina blokirali več avtocestnih uvozov. Zaradi pogostosti tovrstnih dogodkov se krepijo pozivi k uvedbi strožjih kazni za protestnike

Kot je dejal tiskovni predstavnik policije Benjamin Jendro, bi možnost pridržanja za štiri ali sedem dni policiji olajšala delo. "Našim kolegom bi pomagala preprečiti vsakdanja posredovanja v vsakem vremenu s prijazno komunikacijo in veliko jedilnega olja." Jedilno olje se namreč uporablja za rahljanje lepila na cestišču, je še dodal.

Okoljski aktivisti iz skupine Last Generation že več mesecev protestirajo skoraj vsak dan. V tem času so se med drugim prilepili na pomembne slike v muzejih, organizirali ulične blokade in začasno blokirali vzletno-pristajalno stezo na novem berlinskem letališču. S tem, ko so se prilepili na asfalt in krožili po stezi, so za dve uri onemogočili polete.

Minuli četrtek so svoje nestrinjanje z okoljskimi politikami izrazili tudi z blokado vzletno-pristajalnih stez na letališču v Münchnu.

Poleg vsesplošne opustitve fosilnih goriv si skupina prizadeva za to, da bi vlada uvedla cenejši javni prevoz in omejitev hitrosti na avtocestah na 100 kilometrov na uro.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"