Okoljski aktivisti znova na udaru, oskrunili enega najbolj prepoznavnih avtomobilov v zgodovini

22. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli
Okoljski aktivisti znova na udaru, oskrunili enega najbolj prepoznavnih avtomobilov v zgodovini (foto: BMW)
BMW

Avtomobil je bil iz Münchna v Italijo pripeljan na razstavo, večje škode pa verjetno vseeno ni utrpel.

Projekt Art Car, ki ga je BMW sprožil pred desetletji (pred kratkim se mu je na nek način pridružil tudi slovenski zastopnik), je že v prvi fazi ponudil kar nekaj legendarnih umetnin. Mednje brez dvoma spada tudi dirkalnik BMW M1 Procar, ki ga je 'predelal' eden najbolj vplivnih umetnikov 20. stoletja Andy Warhol.

Preberite še: Usoda Revoza znana, tu so prve informacije!

Avtomobil je bil nedavno razstavljen v milanskem muzeju Fabbrica del Vapore, pred dnevi pa se je znašel v nemilosti ene izmed skupin aktivistov (poimenovane Ultima Generazione), ki v zadnjem času na precej neprimerne načine poskušajo zmanjšati odvisnost sveta od fosilnih goriv.

Trojica posameznikov je prestopila trak, po tem, ko se jim ni uspelo prilepiti na okna avtomobila, pa so vozilo po poročanju portala Reuters zasuli z vrečami bele moke. K sreči so k avtomobilu hitro prišli varnostniki, ki so trojico aktivistk nemudoma odvlekli stran, verjetno pa jih čaka tudi kazenski pregon. Avtomobil najverjetneje ni utrpel večje škode, celoten posnetek dogajanja pa si lahko ogledate v spodnjem videu.

Omenjena skupina, katere ime bi lahko prevedli kot 'Zadnja generacija', je sicer ena izmed najbolj aktivnih na tovrstnem področju. V znak protesta so v minulih tednih in mesecih že poškodovali sliko slovitega Vincenta van Gogha, razstavljeno v Monaku, z željo po tem, da 'na nenasilen način zahtevajo aktivno ukrepanje v zvezi s klimatskimi spremembami' pa so poskrbeli tudi za zaprtje številnih cest – na katere naj bi se preprosto prilepili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol