Letališče v Bologni ima novo najhitrejše spremljevalno vozilo!

28. 6. 2021 | Jure Šujica
Deli

Gre za sedmi avtomobil tamkajšnje znamke, ki pa bo hkrati svojo vlogo opravljal najkrajši čas.

Bologna in bližnja mesta veljajo za Meko ljubiteljev hitrih italijanskih športnikov, prav v samem mestu pa domuje zgolj ena in sicer Lamborghini. Njeni avtomobili so pravzaprav tako hitri, da lahko brez težav prehitijo potniško letalo med vzletanjem in pristajanjem, kar na tamkajšnjem letališču, če bi bilo to iz kateregakoli razloga potrebno, lahko dokazujejo že kar nekaj let. In tako bo ostalo še vsaj nekaj let.

V vlogi spremljevalnih vozil na letališčih, tudi na ljubljanskem (medtem ko so na portoroškem do nedavnega uporabljali celo Lado Nivo) smo običajno vajeni precej običajnih avtomobilov, pogosto celo različnih lahkih dostavnikov, kot so recimo Renault Kangoo ali pa Volkswagen Caddy so namreč v Bologni na letališču s strani omenjene tovarne prejeli povsem nov avtomobil, Lamborghini Huracan EVO.

Za vse tiste, ki avtomobila ne poznate do zadnje podrobnosti: gre za avtomobil, ki pod svojim motornim pokrovom skriva 5,2 litrski desetvaljnik s 640 'konji' oziroma 470 kilovati moči, kar pomeni, da bo imel enak motor kot nekdanja različica Performante. V praksi to pomeni, da bo avtomobil do 100 kilometrov na uro pospešil v 2,9 sekundah, do 200 v devetih sekundah, najvišja hitrost pa bo znašala 325 kilometrov na uro. Za primerjavo, Boeing 747-400, eno največjih potniških letal vzleta pri hitrosti 295 kilometrov na uro, pristaja pa s hitrostjo med 270 in 293 kilometri na uro.

Športnik bo sicer obarvan v mat zeleno barvo, preko katere bodo nameščena oranžna grafika s karirasto zastavo, ki se bo povsem ujemala s strešnimi lučmi za boljšo prepoznavnost. Sicer pa bo novinec že sedmi Lamborghini, ki so mu zaupali omenjeno nalogo. Njegov predhodnik je z delom pričel decembra 2019, novi Huracan Evo pa bo na letališču ostal le pol leta, saj ga bodo 'upokojili' že s sedmim januarjem prihodnje leto.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"