Leteči avtomobil? Naslednji prihaja iz Slovaške (video)

3. 11. 2020 | Jure Šujica
Deli
Leteči avtomobil? Naslednji prihaja iz Slovaške (video) (foto: Youtube: Klein Airvision)
Youtube: Klein Airvision

Med nedavnim krstnim poletom se je več kot izkazal.

Leteči avtomobili so nekaj, kar so predvsem Američani v minulih desetletjih poskušali realizirati že neštetokrat. In čeprav je nastalo kar nekaj uspešnih konceptov, ki so tudi v praksi poleteli, dlje od nekaj proizvedenih vozil ni prišlo. A Američani niso (bili) edini s takšnimi idejami. Te so se rojevale tudi drugod po svetu in tudi pod okriljem velikih avtomobilskih znamk. Zadnje v vrsti, ki se je lotilo takšnega projekta – in zaenkrat tudi uspešno – je slovaško podjetje Klein Vision.

Majhno podjetje, sestavljeno iz vsega 10 posameznikov, specialistov na najrazličnejših področjih. Podjetje so pod okriljem Stefana Kleina uradno ustanovili lansko leto po tem, ko so skupaj ustvarili koncepta AeroMobil 2 in AeroMobil 3, ter naposled povsem funkcionalen prototip AirCar. Ta je luč sveta uzrl novembra lani na kitajskem sejmu International Import Expo, pred dnevi pa je naposled doživel svoj krstni polet.

Največja ovira je birokracija

Uspešen krstni polet je vsekakor velik korak naprej za ekipo, še posebej ob dejstvu, da so se projekta lotili na nekoliko drugačen način, kot predhodniki. Tako so med drugim uspeli krila skriti v zadnji del avtomobila, zaradi česar je transformacija iz avtomobila v letalo hitrejša in lažja, saj je za namestitev kril potreben zgolj pritisk na gumb, celoten postopek pa je avtomatiziran in traja le nekaj sekund – približno toliko kot odpiranje strehe pri kabrioletu. V prid koncepta sicer govori tudi dejstvo, da celoten avtomobil navkljub vsej tehniki tehta le 800 kilogramov.

Želja Stefana Kleina je, razumljivo, doseči serijsko proizvodnjo, pri čemer pa v AirCarju vidi velik potencial. Nenazadnje načrtuje proizvodnjo štirih različic, dvosedežne (s kakršno so nedavnno poleteli), poleg te pa tudi štirisedežno izvedbo, izvedbo z dvema motorjema in pa različico, ki bo lahko pristajala tudi na vodi. A pot do proizvodnje bo brez dvoma še dolga, saj bo za vsako vozilo potrebno dobiti potrdilo o skladnosti tako za uporabo v cestnem, kot zračnem prometu, kar pa vsekakor ne bo enostavno ali poceni.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja