Lister LFP bo postal najhitrejši SUV na svetu

6. 9. 2018 | Jure Šujica
Deli

Najhitreje rastoča britanska delavnica za avtomobilske predelave je po modelu F-Type precej predelala njegovega križanskega brata, model F-Pace.

Pred mesecem dni smo vam predstavili nov projekt butične britanske predelovalnice Lister, ki sliši na ime LFT-666. V praksi gre za izdatno predelavo priljubljenega Jaguarja F-Typa, ki zajema tako karoserijske spremembe kakor tudi (bistveno bolj pomembne) izboljšave na motornem področju, vodljivosti in zavorah. A ob trenutni priljubljenosti križancev bi bil skorajda greh, če se pri Listru ne bi lotili še največjega izmed trojice Jaguarjevih športnih terencev, modela F-Pace.

Novinec, ki bo tako sledil omenjenemu kupeju, bo nosil oznako LFP, tako kot slednji pa bo tudi sam deležen precejšnih modifikacij. Številne karoserijske elemente bodo tako nadomestili novi, izdelani iz ogljikovih vlaken, zaradi česar bo masa vozila nekoliko nižja, hkrati pa bo izboljšana tudi njegova aerodinamika. Notranjost bo na drugi strani obarvana v kombinacijo zelenega in rjavega usnja.

Polna predstavitev v prihodnjih tednih

O tehničnih podrobnostih za zdaj Lister še ne želi govoriti, saj naj bi bil avtomobil uradno razkrit šele v prihodnjih tednih. A glede na to, da v isti sapi dodajajo, da naj bi imel avtomobil okoli 670 'konjev' oziroma 493 kilovatov moči, lahko sklepamo, da so za osnovo vzeli različico SVR, ki ponuja petlitrski prisilno polnjen motor s 550 'konji'. Ta naj bi bil s predelavo sposoben od 0 do 96 kilometrov na uro pospešiti v samo 3,5 sekunde, končna hitrost pa naj bi znašala okoli 320 kilometrov na uro. Za primerjavo, Lamborghini Urus do hitrosti 96 kilometrov na uro pospeši desetinko hitreje, najvišja hitrost pa znaša 'le' 304 kilometre na uro.

»Počaščen in navdušen sem nad izjemno velikim zanimanjem, navdušenjem in številnimi naročili, ki smo jih prejeli za model LFT-666 v prvih nekaj mesecih. Glede na prve napovedi naš novinec LFP obljublja, da bo ponovil uspeh LFT-666, in težko čakam dan, ko bomo končno razkrili najhitrejšega križanca na svetu,« je ob prvi predstavitvi novinca dejal generalni direktor podjetja Lawrence Whittaker. Mimogrede, če vas zanima nakup novinca: zanj bo podjetje Lister zahtevalo 140.000 funtov oziroma nekaj manj kot 155.800 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol