Ljubljana dviguje parkirnine, a ne povsod! Preverite kje in katere novosti še prihajajo

17. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Na večjih parkiriščih se spreminja tudi trajanjeobračuna dnevne tarife.

Parkiranje v Ljubljani bo z novim letom postalo še nekoliko dražje. Mestne oblasti so namreč sprejele sklep, da podražijo urne tarife za parkiranje vozil na javnih parkirnih mestih, a ne povsod. Za tovrsten ukrep so se namreč odločili le v tako imenovanih conah 1 in 2, kjer je parkiranje že sedaj najdražje.

Cena ene ure parkiranja v coni 1 bo tako sedaj namesto 80 centov znašala 1,2 evra, cena enournega parkiranja v coni 2 pa se bo s 60 dvignila na 70 centov. Cena parkiranja v coni 3 bo ostala enaka kot doslej, tam bo za eno uro parkiranja potrebno odšteti 40 centov. Hkrati se bo povečala tudi cena dnevnega parkiranja na območjih P+R in sicer iz 1,2 na 1,3 evre.

Omenjene novosti pa niso edine, ko so jih na tem področju pripravili v Ljubljani. Mestni svetniki so namreč podprli odlok, po katerem se bo dnevna tarifa parkiranja na lokacijah Sanatorij Emona na Kolodvorski, NUK II. na Emonski pri Križankah, na Metelkovi, na obeh parkiriščih v Tivoliju ter na strelišču na Dolenjski namesto med 7. in 19. uro obračunavala med 6. in 22. uro.

Kot pojasnjuje ljubljanski župan Zoran Janković od višje cene parkirnin občina ne bo imela večjih prihodkov. Hkrati dodaja, da gre za ukrep, s katerim želijo na občini še dodatno zmanjšati količino prometa v mestnem središču; do leta 2027 naj bi se po ljubljanskih ulicah vozilo 20 odstotkov avtomobilov manj kot danes. Nasprotniki tem besedam sicer ne verjamejo, hkrati pa Jankoviću očitajo nekonsistentnost, saj namerava v mestnem središču graditi nove garažne hiše.