Lotus po 26 letih ukinja svoj najbolj prepoznaven model

25. 1. 2021 | Jure Šujica
Deli

V pokoj odhajajo kar trije modeli znamke. A za njeno prihodnost se, kot vse kaže ni za bati.

Med tistimi avtomobilskimi znamkami, ki so v Veliki Britaniji nastale pred pol stoletja in več je Lotus ena izmed redkih, ki se je na trgu uspela obdržati vse do danes. Velika zahvala za to gre zagotovo tudi modelu Elise. Leta 1995 predstavljen športni avtomobil je namreč pomagal povsem preobraziti znamko in ji omogočiti preživetje vse do današnjih dni. Jasno, v tem obdobju je bil avtomobil deležen številnih tehnoloških in oblikovnih posodobitev, pa tudi večje količine motorne moči. A sedaj je naposled nastopil čas njegovega slovesa.

Še več. Pri Lotusu ne bodo upokojili zgolj najstarejšega modela v ponudbi, pač pa tudi modela Exige in celo Evora. Prvi izmed para je na cesto zapeljal leta 2000, drugi pa 'komaj' leta 2008 in je pomenil Lotusov povratek v svet superšportnih avtomobilov. Nenazadnje so z njim celo stopili na oder za zmagovalce v Le Mansu. A 'masovno' upokojevanje modelov pri Lotusu bojda ne pomeni nič slabega.

Strategija Vision80

Britanska znamka, ki je nedolgo tega postala del koncerna Geely, pred kratkim pa je predstavila povsem nov hiperšportni električni model Evija z močjo kar 1.470 kilovatov se namreč pripravlja na novo obdobje in konkretno posodobitev. Del tega bo nenazadnje tudi vložek v višini več kot 100 milijonov funtov (113 milijonov evrov) v tovarno v mestu Hethel, hkrati pa naj bi v podjetju zaposlili tudi 250 novih delavcev, poleg tega pa napovedujejo tudi postavitev dveh novih proizvodnih obratov s katerima naj bi zadostili večjim potrebam.

Upokojenim trem modelom pa naj bi že letos sledil prvi povsem nov model, zaenkrat poznan pod projektnim imenom Type 131. Poganjal naj bi ga hibridni šestvaljni pogonski sklop, ponujal pa naj bi še več vsebine kot odhajajoča Evora. Novinec naj bi se sicer zgedoval po trojici predhodnikov, ob enem pa bo zgolj prvi izmed več novosti (domnevno treh), ki naj bi jih pri Lotusu predstavili že kaj kmalu – Type 131 naj bi luč sveta uzrl še pred koncem leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja