Madžarski bencinski trg pred kolapsom? Bencinski servisi se že zapirajo!

21. 2. 2022 | Jure Šujica
Deli

V želji po omejitvi rekordne inflacije madžarska vlada sprejela ukrepe, ki so najbolj prizadele trgovce na drobno.

Medtem ko cene nafte na svetovnih trgih iz dneva v dan nihajo, maloprodajne cene goriv na bencinskih črpalkah, tako kot cene drugih energentov, letijo v nebo. Že lep čas se tako cena za liter 95-oktanskega goriva ali dizla giblje okrog 1,4 evra, kar je sicer še vedno precej manj kot v nekaterih drugih evropskih državah, ne pa tudi na Madžarskem. Tam se namreč že vse od 15. novembra cene goriv niso spremenile.

Vzhodna soseda namreč že nekaj časa beleži rekordno inflacijo, ki jo politični vrh želi omejiti z drastičnimi ukrepi, kot je zajezitev cen goriva. Tako je vlada po poročanju spletne strani Ungarn Heute omejila najvišjo maloprodajno ceno obeh vrst goriva na 480 forintov, kar je približno 1,33 evra. A če je bila novembra omenjena cena še sprejemljiva, pa je sedaj že padla pod ceno, ki jo dopušča trg.

Veleprodajna cena goriva je namreč že dosegla 480,4 forinta za 95-oktanski bencin in 493 forintov za dizelsko gorivo, kar pomeni, da so številni trgovci, če želijo ohraniti svoj posel, prisiljeni prodajati gorivo z izgubo.

Nahuje šele prihaja

Hkrati so nizka maloprodajne cene goriv postale magnet za tuje državljane – predvsem Slovake, Avstrijce ter Poljake – in prevoznike, ki hodijo na Madžarsko točiti cenejše gorivo. Fenomen je že dobil novo ime: 'bencinski turizem'. Številni lastniki bencinskih servisov so zato že začeli omejevati gorivo; nekateri tako dovolijo točenje le od pet do deset litrov na enkrat, spet drugi pa omejujejo najvišjo dnevno količino goriva, ki so jo pripravljeni prodati in sicer na 60 litrov.

Nekateri servisi so tako že zaprli svoja vrata, a najhujše je morda še pred vrati. Mol, nacionalni naftni trgovec, ki zagotavlja gorivo večini domačih servisov zadnjih 14 dni ni spreminjal cen naftnih derivatov na debelo, a bo ob trenutni rasti najverjetneje kmalu prisiljen v to, kar pa naj bi posledično ogrozilo obstoj več 100 bencinskih servisov.

Madžarska vlada je na drugi strani že sprejela novo podaljšanje zamrznitev cen goriva. Ta naj bi sedaj trajala do 15. maja letos.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol