Maratonsko merjene hitrosti: Omejitev presegel kar za 142 km/h!

Med letošnjim evropskim maratonom poostrenega nadzora hitrosti so policisti zaznali kar 88-odstotno rast števila prekoračitev

Med letošnjim maratonom poostrenega nadzora hitrosti, ki so ga 21. aprila izvajali policisti Evropske mreže za cestno prometno policijo Roadpol, je 12.418 varuhov cestnega reda v 16 državah pod drobnogled vzelo 2.003.801 voznikov. Ugotovili so 136.337 kršitev in 90.682 voznikov so kaznovali z globo ter jih poučili o predavanje o tveganjih prehitre vožnje. Dodatnih 45.655 prehitrih voznikov je lepe zdrave policije in globo prejelo, ker so njihovo prekoračeno hitrost posnele kamere obcestnih radarjev. Poleg tega so policisti začasno ali trajno odvzeli številna  vozniška dovoljenja, v primerjavi s prejšnjim hitrostnim maratonom leta so zaznali 88-odstotno povečanje števila prekrškov.

Rekord - Bentley z 262 km/h

Zloglasni rekord letošnje maratona je postavil voznik Bentleyja na avtocesti v Belgiji, kjer je hitrost omejena na  v območju 120 kilometrov na uro, drvel s kar 262 kilometri na uro. V Italiji sta dva avtomobila po avtocesti drvela s hitrostjo 236 in 235 oziroma z več kot 100 kilometri na uro nad omejitvijo. Drveče avtomobile s previsoko hitrostjo so zaznali tudi na Nizozemskem (209 km/h) v Nemčiji (191 km/h) in v Srbiji (185 km/h) . Enega najbolj očitnih prekrškov je zagrešil voznik, ki je s hitrostjo 74 kilometrov na uro vozil skozi območje umirjenega prometa v bližini vrtca, kjer je hitrost omejena na 30 kilometrov na uro.

»Hitrost sama po sebi ni nevarna, nevarna pa je prehitra vožnja, še zlasti v kombinaciji z drugimi dejavniki tveganja, kot je mešani promet z avtomobili, tovornjaki, motocikli in avtobusi na avtocesti, ali avtomobili, kolesi in pešci v urbanih območjih. Hitrost je glavni vzrok za približno 25.000 smrtnih nesreč v Evropi,« je rezultate komentiral Henk Jansen, sekretar operativne delovne skupine Roadpola iz nizozemske nacionalne policije. »In globe niso cilj, ampak le sredstva. Cilj je ozavestiti voznike o njihovem nevarnem ravnanju« je dodal.

Slovenski delež - brez izrazitih ekscesov

Med poostrenim nadzorom hitrosti so imeli polne roke dela tudi slovenski policisti. Na pomurski avtocesti so  ujeli tujega državljana, ki je skoraj podvojil dovoljenih 110 kilometrov na uro, saj je radar pokazal številko 205. Na Goriškem pa jim je pritisk dvignil voznik motornega kolesa, ki je v naselju divjal s hitrostjo 92 kilometrov na uro.

Največkrat so vozniki pretiravali hitrostjo v naseljih, kjer so jih možje v modrem ustavili 625, dodatnih 36 izven naselij in š 150 na avtocestah. Dva se bosta morala zaradi divjanja zagovarjati na sodišču, 496 jih je dobilo plačilne naloge z globami, 45 pa jih je moralo denarnice odpreti takoj. Na prehitre voznike je  času maratona prežalo skoraj 200 slovenskih policistov