Masovni vpoklic Audijevih avtomobilov

26. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Težava ni povezana z neustreznimi izpusti, kot je bilo to pogosto v zadnjih letih, pač pa v električni napeljavi, kjer lahko pride do kratkega stika.

Nemški avtomobilski gigant je pred dnevi objavil novico, da namerava v kratkem vpoklicati večjo količino svojih avtomobilov. Skupaj naj bi šlo za 1,27 milijona vozil modelov A4, A5, A5 kabriolet in Q5, ki so iz tovarne zapeljali med aprilom leta 2011 in majem 2015. Med rednim testiranjem vgrajenih komponent v avtomobilih so namreč odkrili možnost kratkega stika zaradi napake na pomožnem grelcu v avtomobilu.

Audi je v uradnem pojasnilu dejal, da pride do 'termične preobremenitve na priključku pomožnega grelca, ki je posledica korozije na priključku'. Omenjeni priključki so namreč med vožnjo podvrženi konstantnim premikom, zaradi česar prihaja do trenja in posledično poškodb na kovini. V izogib tovrstnim težavam so kontakti prevlečeni s posebnim premazom, le-ta pa je bil pri omenjenih vozilih neustrezen.

Izmed 1,27 milijona vozil, ki jih bo Audi vpoklical na popravilo je bilo 875.000 prodanih v Evropi. Dodatnih 250.000 vozil je svoje lastnike našlo v ZDA, 47.000 pa v Aziji. V tovarni medtem mirijo voznike, da lahko do vpoklica, v sklopu katerega bo zamenjali omenjeni priključek svoje avtomobile še vedno lahko brez težav uporabljajo naprej. Če pa se v tem času kljub temu pojavi vonj po zažganem, pa naj vozilo v najkrajšem možnem času ustavijo in kontaktirajo lokalnega prodajalca vozil Audi.

Jure Šujica
Foto: Arhiv AM

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"