Mazdini svetovni premieri v Tokiu

10. 10. 2017 | Jure Šujica
Deli

Obe avtomobila bosta predstavljala evolucijo oblikovalskega jezika Kodo, predstavljene bodo nekatere novosti na področju motorjev.

Prva predstavljena novost, o kateri zaenkrat Mazda še ne govori veliko je klasična kombilimuzina, v kateri Japonci predstavljajo novo generacijo svoje Skyactive motorne tehnologije. Avtomobil bo namreč kot prvi serijski avtomobil na svetu opremljen s Skyactive-X sistemom za vbrizg goriva. Gre za sistem bencinskega motorja, pri katerem zaradi visokega tlaka goriva in zraka v motorju pride do samovžiga, zaradi česar ni več potrebe po klasičnih vžigalnih svečkah, nižja pa naj bi bila tudi stopnja škodljivih izpuhov.

Druga premiera bo popolnoma nov model v Mazdini ponudbi, SUV s tremi vrstami sedežev in imenom CX-8. Največji športni terenec bo opremljen z novim 2,2-litrskim dizlom, s podrobnejšimi informacijami o tem modelu pa so zaenkrat še bolj skopi. Poleg modela CX-8 pa bo predstavljena še posebna serija obstoječega modela MX-5 z oznako 'Red top'.

Mazda s predstavitvijo motorjev Skyactive-X predstavlja dolgoročno vizijo Zoom-Zoom 2030, katere poudarek je občutno znižanje CO2 izpuhov. Bistveno vodilo vizije je, da rešitev znižanja škodljivih izpuhov ni v popolni elektrifikaciji avtomobilov, pač pa kombiniranju elektromotorjev in klasičnih motorjev z notranjim izgorevanjem, pri čemer motorjev in avtomobilov ne testirajo v laboratorijih, pač na odprtih cestah in v realnem okolju. Elektrifikacija avtomobilov bi bila nato odvisna od situacije in razpoložljivosti energetskih virov na posameznem trg.

Jure Šujica

Foto: Mazda

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol