Mazda v Ženevo z novim CX-3

5. 2. 2019 | Jure Šujica
Deli

Z njim bodo nadaljevali zgodbo jeseni predstavljene Mazde3.

Japonska avtomobilska znamka je ob koncu lanskega leta naredila nov korak v svoji zgodbi. Nova Mazda3 namreč ni predstavila le prenovljenega oblikovalskega jezika Kodo, ampak tudi novo generacijo motorjev, poimenovano SkyActiv-X. Gre za bencinske motorje, ki po zaslugi visoke kompresije delujejo podobno kot dizelski motorji in večino časa ne potrebujejo vžigalne svečke, saj prihaja do samovžiga goriva. S tem pa so nižje tako emisije kakor poraba goriva. Tovrstni motorji so Mazdin odgovor na elektrifikacijo in turbo motorje, s čimer, kot kaže, pri Mazdi ne želijo imeti prevelikega opravka.

Le še mesec dni pa smo oddaljeni od dneva, ko bo Mazda3 dobila svoje (nekako) nadaljevanje, ali bolje rečeno družbo. Mazda je namreč danes napovedala, da bo na salon v Ženevi pripeljala popolnoma nov avtomobil iz razreda kompaktnih terencev. Tako kot omenjena kombilimuzina bo namreč tudi novinec opremljen z novim pogonskim sklopom (v Mazdi3 bo sicer na voljo šele z majem), po enakem principu pa bo oblikovana tudi zunanjost.

O tem, kateri model naj bi predstavili v Ženevi, pri Mazdi sicer ne govorijo na glas, a gre nedvomno za CX-3. Ob bok ji bodo namreč na razstavnem prostoru postavili posodobljen model CX-5, hkrati pa bo svoj prostor pod žarometi dobila posebna različica modela MX-5, izdelana ob počastitvi 30. obletnice predstavitve najbolje prodajanega kabrioleta vseh časov. Ta je sicer svojo premiero doživel že leta 1989 na mednarodnem avtomobilskem salonu v Chicagu, od takrat pa je le v Evropi našel več kot 350.000 kupcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol