Mazda z novim partnerstvom za čistejše okolje

8. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

S projektom Well to Wheel želijo znižati škodljive izpuste ne le pri avtomobilskih motorjih, ampak tudi v postopku proizvodnje goriva in njegovi distribuciji.

Že kar nekaj časa je jasno, da bo v Evropi po letu 2030 nemogoče kupiti klasične avtomobile s pogonom na fosilna goriva oziroma bodo morali biti ti opremljeni s hibridnim pogonskim sklopom, hkrati pa količina izpustov ogljikovega dioksida ne bo smela presegati 50 gramov na vsak prevožen kilometer. In medtem ko se avtomobilski proizvajalci že osredotočajo na izdelavo električnih in hibridnih avtomobilov, se pri Mazdi še naprej ukvarjajo s čistostjo motorjev z notranjim zgorevanjem.

O Mazdini viziji Zoom-Zoom 2030 in motorjih SkyAktiv-X smo v preteklih mesecih že veliko pisali. Zdaj pa se Mazda osredotoča še na en vidik ali bolje rečeno sektor, ki mu po njihovem mnenju posveča še premalo pozornosti, to je distribucijo goriva. Večinoma se namreč ob pogovoru in ukrepih o zmanjševanju škodljivih izpustov ustavimo pri avtomobilih, manj pa se na drugi strani govora o tem, kako gorivo do črpalke pravzaprav pride ter kako nastane.

Tehnologija SkyAktiv le del rešitve

Po predvidevanjih Mazde, ki temeljijo na podlagi Mednarodne agencije za energijo in njihovih napovedih do leta 2050, je omenjeno vprašanje zelo pomembno, saj naj bi se še leta 2035 po svetovnih cestah vozilo okoli 84 odstotkov avtomobilov s klasičnimi motorji. Mazda se je zato z namenom optimizacije škodljivih izpustov s podjetjema Saudi Aramco in AIST lotila raziskovalnega projekta WELL TO WHEEL.

Namen zgornjega projekta je torej zmanjšati količino škodljivih izpustov, nastalih od proizvodnje goriva do njegove potrošnje. V ta namen bo naftna družba iz Savdske Arabije poskušala razviti nov postopek rafiniranja goriva, ki bo precej pripomogel k zmanjšanju količine proizvedenega ogljikovega dioksida med proizvodnjo goriva, Mazda in AIST pa bosta skupaj nadaljevala razvoj Mazdinih motorjev, s čimer naj bi po mnenju japonskega avtomobilskega giganta končno začeli učinkovito zmanjševati škodljive izpuste v zrak.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"