McLaren BP23 dobiva novo ime, prihaja Speedtail

25. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli
McLaren BP23 dobiva novo ime, prihaja Speedtail (foto: Newspress)
Newspress

Novinec naj bi bil po besedah podjetja iz Wokinga najbolj prestižen in hkrati najhitrejši avtomobil v zgodovini podjetja, navdih pa jemlje pri legendarnem modelu F1.

McLaren je na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi napovedal prihod novega predstavnika družine Ultimate Series, v katero spadajo le najboljši primerki britanske znamke, kot sta trenutno modela P1 in Senna. Z nadaljnjimi informacijami so bili takrat še precej skopi, danes pa so že prišle na dan nove podrobnosti, med drugim novo ime avtomobila. BP23 bo postal McLaren Speedtail.

Pri McLarnu v povezavi s prihajajočim novincem, uporabljajo zgolj presežnike. Avtomobil naj bi bil namreč prvi tako imenovani Hyper-GT na svetu. Na eni strani naj bi ponujal najvišjo stopnjo udobja do zdaj, na drugi pa tudi največje zmogljivosti; končna hitrost naj bi presegla 390 kilometrov na uro, s čimer bo prvi Mclaren, ki bo presegel najvišjo hitrost McLarna F1. Mimogrede, po Mclarnu F1 se bo zgledovala tudi notranjost vozila, voznikov prostor bo namreč postavljen v sredino kabine, na levo in desno stran pa bosta nato postavljena še po en sedež. Za pogon bo skrbela kombinacija hibridnega pogonskega sklopa, o kateri pa Mclaren še molči.

Po pričakovanjih pa ima takšna stopnja udobja in zmogljivosti tudi svojo ceno, ki še zdaleč ni nizka. 1,8 milijona evrov bo treba odšteti za novega športnika, ki bo javno predstavitev doživel v oktobru. A če ste kljub temu zagreti za nakup, vas moramo razočarati. Vseh 106 primerkov, kolikor jih McLaren namerava izdelati, je namreč že razprodanih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja